Avertisment Poliție! NU deschideți mesaje audio primite prin SMS

Directoratul Național de Securitate Cibernetică din cadrul Guvernului României și Poliția Română avertizează să nu deschideți mesajele audio primite prin SMS, care sunt o nouă metodă a infractorilor de a sustrage informații și date din telefonul mobil.

”Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute. Unii utilizatori au primit deja sms-uri scrise defectuos în limba română, care conțin link-uri malițioase, ce redirecționează utilizatorul către site-uri compromise.
Scopul principal al atacatorilor este extragerea de la potențialele victime a datelor sensibile (personale, financiare și de autentificare). Nu furnizați astfel de date la cerere, după accesarea unor link-uri provenite din surse dubiose”, arată Directoratul.

Cum funcționează?

Mulți români au primit în perioada sărbătorilor pascale texte înșelătoare despre apeluri pierdute, mesaje vocale sau livrări pe care ar urma să le primească de la curier, deși nu au comandat nimic.

Mesajele text vă solicită să atingeți un link pentru a descărca sau a accesa ceva. Există un număr mare de variante ale mesajelor text Flubot, dar adesea acestea vă solicită să descărcați o aplicație pentru a urmări sau organiza o oră pentru o livrare, pentru a auzi un mesaj vocal sau pentru a vizualiza fotografiile care au fost încărcate.

Cu toate acestea, mesajul este fals, nu există nici o livrare, mesaj vocal sau fotografii încărcate, iar aplicația este de fapt un software rău intenționat numit Flubot.

Telefoanele Android și iPhone-urile pot primi mesaje de la Flubot.

Related posts

Leave a Comment