România ar putea fi locul în care se mută mai multe companii care pleacă din Ucraina din cauza războiului. De asemenea, există perspectiva de a atrage companii care renunță să mai activeze în Rusia din cauza sancțiunilor economice. Reprezentanții marilor companii multinaționale din domeniul consultanței recomandă autorităților române să folosească banii europeni pentru a dezvolta rapid infrastructura rutieră și feroviară pentru a putea păstra aceste investiții.
Invazia rusească a Ucrainei a schimbat planurile multor companii occidentale. Unele dintre acestea sunt nevoite să își mute producția în afara Ucrainei din cauza războiului. Specialiștii în economie afirmă că dintre aceste companii unele își vor muta fabricile în Republica Moldova, altele în Polonia, Slovacia sau România. Reprezentanții companiilor internaționale de consultanță spun că România se numără printre cele mai atractive țări, pentru că este țară membră a NATO și a Uniunii Europene și pentru că dispune de forță de muncă bine calificată și de universități performante, capabile să realizeze transferul tehnologic dinspre mediul academic spre cel antreprenorial. Un alt avantaj este acela că România dispune de acces la tehnologii înalte și de o piață internă considerabilă, care poate absorbi o parte din producția realizată în fabricile mutate.
Însă punctul slab al României este infrastructura, care este mult mai slab dezvoltată decât cea a unor țări precum Polonia, Slovacia sau Ungaria. De aceea, reprezentanții companiilor multinaționale recomandă autorităților române să folosească banii europeni pentru a construi rapid autostrăzi și drumuri expres, precum și pentru a-și moderniza căile ferate. O altă recomandare este conturarea unei strategii de atragere a companiilor care părăsesc Rusia din cauza sancțiunilor economice. Printre avantajele care pot fi oferite de România se numără posibilitatea de a vinde fără taxe vamale în Uniunea Europeană, posibilitatea de a dezvolta parcuri industriale și științifice moderne și perspectiva oferirii de ajutor de stat, în conformitate cu regulile europene.
Deja, există companii cu capital german, olandez și britanic care au început demersurile pentru a se muta în județul Cluj. Ele activează în domenii precum producția de piese din metal pentru industria auto interesate de zona Turda, materiale de construcție interesate de zona Huedinului sau procesarea de alimente interesate de zona Dejului. Există și companii de IT care vor să investească în Cluj-Napoca.