Autorul seriei “Cântec de gheață și foc” dă în judecată dezvoltatorul aplicației ChatGPT

Autorii americani George RR Martin și John Grisham dau în judecată OpenAI, proprietarul ChatGPT, pentru că le-au fost încălcate drepturile de autor pentru instruirea sistemului de inteligență artificială. Martin este cunoscut pentru seria sa fantasy “Cântec de gheață și foc”, care a fost adaptată în serialul HBO “Urzeala tronurilor”

ChatGPT și alte modele lingvistice mari (LLM) „învață” analizând o cantitate masivă de date adesea obținute online. Procesul susține că operele autorilor au fost folosite fără permisiunea lor pentru a face ChatGPT mai inteligent. OpenAI a spus că respectă drepturile autorilor și că „ar trebui să beneficieze de tehnologia AI”.

Alături de Martin au mai fost și alți autori ale căror cărți au fost copiate de AI

Alți autori importanți din plângere sunt: Jonathan Franzen, Jodi Picoult și George Saunders. Cazul a fost adus la tribunalul federal din Manhattan, New York, de Authors Guild, un grup comercial din SUA care reprezintă autorii numiți. Potrivit dosarului, acesta a acuzat OpenAI că s-a implicat în „furt sistematic la scară largă”.

Cazul susține că modelul lingvistic folosit a fost alimentat cu date din cărți protejate prin drepturi de autor fără permisiunea autorilor, în parte pentru că a putut furniza rezumate precise ale acestora. Procesul a arătat, de asemenea, o preocupare mai largă în industria media, că acest tip de tehnologie „înlocuiește conținutul creat de oameni”.

Patrick Goold, cititor de drept la Universitatea City, a declarat pentru BBC News că, deși poate simpatiza cu autorii din spatele procesului, el credea că este puțin probabil ca acesta să reușească, spunând că inițial ar trebui să demonstreze că ChatGPT le-a copiat și duplicat munca.

OpenAI se confruntă, de asemenea, cu un proces, alături de Microsoft și site-ul de programare GitHub, venit din partea unor programatori care susțin că codul lor a fost folosit fără permisiunea lor
pentru antrenarea AI-ului numit Copilot. Niciunul dintre aceste procese nu a fost încă rezolvat.

CITEȘTE ȘI:

RL: Scriitorul George R.R. Martin a publicat un nou capitol din al șaselea roman din saga „Cântec de gheață și foc”

Tot mai mulți studenți vor să studieze programarea, datorită popularității intelgenței artificiale

Related posts

One Thought to “Autorul seriei “Cântec de gheață și foc” dă în judecată dezvoltatorul aplicației ChatGPT”

  1. […] Autorul seriei “Cântec de gheață și foc” dă în judecată dezvoltatorul aplicației ChatGPT […]

Leave a Comment