Un pantof, care a aparținut unui copil și care datează de mai bine de 2.000 de ani a fost dezgropat în Austria, cu șireturile încă intacte. Designul pantofului din piele, a cărui dimensiune corespunde aproximativ cu 30 (UE), sugerează că a fost fabricat probabil în secolul al II-lea î.e.n., potrivit Muzeului German al Minieritului, Bochum-Leibniz, muzeu pentru cercetarea geo-resurselor.
Arheologii au dezgropat pantoful în satul Dürrnberg situat la vest într-un loc unde s-a exploatat sarea în epoca fierului. Sarea a ajutat foarte mult la conservarea pantofului și l-a păstrat într-o stare bună. „Activitățile noastre de cercetare de la Dürrnberg ne oferă descoperiri valoroase de zeci de ani pentru explorarea științifică a celor mai vechi activități miniere. Starea încălțămintei găsite este remarcabilă”, a declarat profesorul Thomas Stoellner, șeful Departamentului de Cercetare de la Muzeului German al Minieritului, în comunicatul de presă, conform CNN.
În Dürrnberg se fac excavări pentru obținerea informațiilor despre munca și viețile minerilor din epoca fierului. Arheologii au descoperit pantoful printre alte resturi organice, inclusiv un fragment de lamă de lopată din lemn, precum și resturi de blană cu șireturi care ar fi putut proveni de la o glugă de blană. Rămășițele șiretului pantofului, găsite conservate au fost probabil făcute din in.
Găsirea unui pantof de copil este „întotdeauna ceva special”, deoarece arată că copiii au fost prezenți în subteran, a spus reprezentatul muzeului. Stoellner a adăugat: „Materiile organice se descompun în general în timp. Descoperiri precum acest pantof de copil, dar și resturi textile sau excremente precum cele găsite pe Dürrnberg, oferă o perspectivă extrem de rară asupra vieții minerilor din Epoca Fierului.”
CITEȘTE ȘI:
Arheologii au descoperit o pizza într-o pictură veche din Pompei