Aplicația HelpMe arată locurile unde sunt amplasate defibrilatoarele în Cluj

O nouă aplicație pentru clujeni: HelpMe arată locurile celor mai apropiate defibrilatoare din spațiile publice și private. Primăria municipiului Cluj-Napoca – în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj – a instalat în a doua parte a anului trecut cinci defibrilatoare cu acces public în zone intens circulate din oraș: 

  • Baza Sportivă „La Terenuri”

  • Baza Sportivă Gheorgheni

  • Sala polivalentă BTarena

  • Cinema Dacia din cartierul Mănăștur

  • Cinema Mărăști din cartierul Mărăști

Acest proiect a fost implementat în urma procesului Bugetare participativă.

Pe lângă cele cinci defibrilatoare amplasate de Primărie, mai sunt defibrilatoare în următoarele locații:

  • Rectoratul UMF Cluj-Napoca

  • Centrul de Abilități Practice UMF Cluj

  • Clinica stomatologică Stomestet

  • Aeroportul Internațional „Avram Iancu” – Terminal Sosiri

În acest context, Academia de Prim Ajutor, împreună cu Linnify, au dezvoltat o aplicație pro-bono pentru telefoane mobile. HelpMe include o hartă cu toate defibrilatoarele automate externe din Cluj-Napoca (publice, dar și private) pentru a facilita accesul la ele în cazuri de urgență.

Defibrilatoarele automate externe sunt o modalitate ușoară și sigură prin care persoanele fără pregătire medicală pot interveni în cazul în care asistă la un caz de stop cardio-respirator, având astfel posibilitatea de a scurta considerabil timpul în care persoana afectată nu beneficiază de tratamentul corespunzător.

În aplicația HelpMe, cetățenii pot adăuga o locație în care știu că exista un defibrilator extern funcțional, cu modul în care se poate ajunge la el, pentru ca utilizatorii să-l poată folosi într-o situație de urgență. După fiecare nouă adăugare, locațiile defibrilatoarele sunt verificate de către membrii echipei Academiei de Prim Ajutor pentru a asigura veridicitatea informațiilor și siguranța posibililor utilizatori.

Obiectivul întregii inițiative este de a crește nivelul de conștientizare și înțelegere în oferirea de măsuri de prim-ajutor și localizarea mai rapidă a defibrilatoarelor din Cluj-Napoca ce necesită folosire în situațiile de urgență.

Astfel, aplicația oferă și un chestionar gratuit menit să măsoare gradul de cunoaștere a măsurilor de prim ajutor de către fiecare utilizator.

Aplicația HelpMe este creată de Academia de Prim Ajutor și dezvoltată în parteneriat cu Linnify. Obiectivul este de a oferi gratuit informații esențiale în situațiile de urgență – în special prin harta integrată cu locațiile tuturor defibrilatoarelor publice din Cluj-Napoca, pentru a facilita accesul la ele.

Aplicația oferă informații, pe lângă cazurile de stop cardio-respirator, despre situații precum înecul cu mâncare, șocul anafilactic sau sângerări periculoase. Măsurile de prim-ajutor pentru cele 4 cazuri sunt disponibile și în modul offline, astfel că semnalul sau conexiunea la internet nu sunt necesare pentru a avea acces la ele în caz de nevoie.

Dezvoltarea aplicației a fost realizată de către Linnify împreună cu Academia de Prim Ajutor în perioada 21-22 Octombrie 2022 în cadrul unui hackathon. Aplicația este disponibilă în App Store și Google Play.

Related posts

One Thought to “Aplicația HelpMe arată locurile unde sunt amplasate defibrilatoarele în Cluj”

  1. […] Dezvoltarea aplicației a fost realizată, în cadrul unui hackathon organizat în perioada 21-22 octombrie, de către Linnify, împreună cu Academia de Prim Ajutor. Aceasta poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play, potrivit ClujToday.ro. […]

Leave a Comment