PNRR: România primește 1,4 miliarde de euro pentru energie regenerabilă

România va primi 1,4 miliarde de euro, suplimentare față de fondurile din PNRR, pentru investiții în infrastructura energetică, energie regenerabilă și reducerea dependenței de importurile de gaz din Rusia.

O serie de măsuri energetice, menite să economisească energia, să producă energie curată, să diversifice sursele de aprovizionare și să sprijine gospodăriile, au fost incluse în planurile naționale de redresare. Statele membre ale Uniunii vor aloca mai multe fonduri proiectelor transfrontaliere și celor multinaționale din domeniul energiei.

PE a aprobat includerea măsurilor REPowerEU în planurile naționale pentru a crește independența de combustibilii fosili ruși, pentru a accelera tranziția verde și a combate sărăcia energetică.

„Planul REPowerEU ne va ajuta să asigurăm prețuri accesibile la energie pentru cetățeni și pentru întreprinderile noastre. Acest lucru ne va permite să ne asigurăm aprovizionarea cu energie și să renunțăm la dependența de combustibilii fosili ruși. Pentru ca REPowerEU să genereze o valoare adăugată reală la nivelul UE, statele membre ar trebui să aloce cel puțin 30% din resursele REPowerEU proiectelor transfrontaliere”, a declarat, în timpul dezbaterii, Siegfried Mureșan (PPE, România), coraportor.

„Parlamentul European a aprobat Planul #RePowerEU cu largă majoritate: 535 voturi pentru, 63 împotrivă și 53 abțineri. REPowerEU este planul propus de Comisia Europeană menit să asigure independența Europei de combustibili fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, începând cu gazele naturale. Mai mult decât atât măsurile prevăzute prin acest plan sunt menite să răspundă creșterii prețurilor la energie și să elimine incertitudinea cu privire la aprovizionarea pe viitor. România va primi 1,4 miliarde de euro, suplimentare față de fondurile din PNRR, pentru investiții în infrastructura energetică, energie regenerabilă, reducerea dependenței de importurile de gaz din Rusia”, a adăugat europarlamentarul Daniel Buda.

Propunerea, aprobată cu 535 de voturi „pentru”

Parlamentul a confirmat în plen cu 535 voturi pentru, 63 împotrivă și 53 abțineri un acord încheiat cu Consiliul în decembrie 2022. În temeiul acordului, statele membre care solicită să primească fonduri suplimentare printr-un plan modificat de redresare și reziliență vor trebui să includă măsuri de economisire a energiei, de producere a energiei curate și de diversificare a aprovizionării cu energie, astfel cum se prevede în planul REPowerEU al Uniunii.

Noile norme se aplică retroactiv măsurilor de la 1 februarie 2022, cu un număr limitat de excepții. Eurodeputații s-au asigurat că măsurile sunt concepute pentru a sprijini investițiile menite să combată sărăcia energetică în cazul gospodăriilor vulnerabile, IMM-urilor și microîntreprinderilor.

Măsuri transfrontaliere, transparență și climă

Eurodeputații au convins țările Uniunii să aloce cel puțin 30% din fondurile pe care le cheltuie în cadrul REPowerEU pentru proiecte naționale sau multinaționale care abordează blocajele existente în ceea ce privește transportul, distribuția și stocarea energiei, precum și creșterea fluxurilor transfrontaliere.

Deputații au reușit și să introducă noi norme în materie de transparență pentru primii 100 de beneficiari finali în ordinea descrescătoare a finanțării primite. Aceste norme se vor aplica tuturor planurilor de redresare și reziliență.

Principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative” ar trebui să se aplice capitolelor din REPowerEU. În același timp, se vor acorda derogări temporare atât pentru măsurile care protejează Uniunea în contextul provocărilor imediate cu care se confruntă în materie de securitate energetică, cât și pentru cele care reduc la minimum prejudiciul potențial împotriva mediului și care nu periclitează obiectivele Uniunii în materie de climă.

Mulțumită negociatorilor Parlamentului, din suma de 20 de miliarde de euro de granturi suplimentare propusă de Comisie, opt miliarde vor proveni dintr-o licitație anticipată a certificatelor naționale de emisii din cadrul sistemului Uniunii de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), în timp ce 12 miliarde vor proveni din Fondul pentru inovare. În plus, veniturile realizate prin ETS nu vor putea fi folosite pentru investițiile în combustibilii fosili.

Mecanismul de redresare și reziliență este o măsură unică și extraordinară, care se va încheia pe 31 august 2026. Noile norme referitoare la introducerea măsurilor REPowerEU în planurile naționale de redresare intră în vigoare în ziua următoare publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Related posts

Leave a Comment