Aplicație gratuită pentru monitorizarea distresului bolnavilor de cancer, creată la Cluj

O echipă de cercetători de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității Babeș-Bolyai a dezvoltat o aplicație gratuită care permite bolnavilor de cancer să își monitorizeze distresul, adică stresul suplimentar asociat bolii. Ea funcționează după aceleași principii pe care le utilizează bolnavii de diabet atunci când își monitorizează singuri glicemia. Aplicația a fost inspirată de un program informatic similar, dezvoltat de Guvernul SUA pentru veteranii de război care suferă de sindrom post-traumatic.Aplicația dezvoltată de cercetătorii clujeni poate fi instalată gratuit pe telefoanele sau tabletele care utilizează sistemul Android. Ea utilizează un sistem de așa-numite termometre emoționale, brevetate în Marea Britanie, pentru a evalua distresul de care suferă bolnavii de cancer. Aplicația a fost inspirată de un program informatic similar, dezvoltat de Guvernul american pentru veteranii de război, dar unele elemente au fost inspirate de o altă aplicație belgiană, precum și de o aplicație dezvoltată de o companie farmaceutică, spune directorul proiectului, conferențiarul universitar Csaba Degi.
”Completarea aplicației durează între o jumătate de minut și un minut. Recomandăm ca frecvența completării aplicației să fie o dată pe săptămână”, a spus Csaba Degi. Aplicația numită APSCO îi va ajuta pe pacienți să știe care este limita dincolo de care au nevoie de ajutorul unui psiholog, mai spune conferențiarul universitar. De asemenea, ea va oferi resurse de genul datelor de contact ale instituțiilor publice, entităților private sau grupurilor informale de sprijin pentur bolnavi. Proiectul de cercetare care a dus la dezvoltarea aplicației a început în anul 2001 și a inclus monitorizarea a 1.220 de pacienți. Aplicația informatică poate fi personalizată pentru pacienți, pentru aparținători și pentru specialiști. De asemenea, ea poate fi legată de bazele de date ale medicilor și psihologilor. Aplicația poate fi completată de către pacienți în perioadele de așteptare petrecute pe coridoarele spitalelor, mai adaugă Csaba Degi.

Cercetătorul clujean spune că o astfel de aplicație este necesară deoarece, în România, numărul psihologilor care îi consiliază pe bolnavii de cancer este foarte mic, în contextul în care anual sunt înregistrați 84.000 de noi pacienți. De asemenea, Clujul este singurul loc din România unde psihologii se pot specializa în psiho-oncologie. Previziunile cercetătorilor sunt sumbre. În viitor, unul din trei adulți va primi un diagnostic oncologic de-a lungul vieții.

Related posts

Leave a Comment