Ziua alegerilor: observatori amenințați și cereri numeroase pentru urna mobilă

Observatorii Fiecare Vot au continuat monitorizarea votului în țară și în străinătate. Au fost identificate presiuni la adresa observatorilor, mai multe probleme legate de organizarea necorespunzătoare a secțiilor de votare, limitarea accesului observatorilor la procesul electoral și secții de votare cu un număr mare de cereri pentru urna mobilă completate de aceeași persoană.

Persoane neautorizate care se implică în organizarea procesului de vot și presiuni la adresa observatorilor

Sectia 77 din Lehliu Gară (Ialomița) – Observatorul a constatat pe parcursul zilei că mai multe persoane neautorizate au staţionat în jurul secţiei de votare. Observatorii au fost supuși presiunilor de către primar şi de către alte persoane prezente în secție și au părăsit secţia de votare, deoarece siguranţa personală a acestora a fost pusă în pericol. A fost solicitat sprijinul Poliției de mai multe ori.

Secția 429 din Malamuc (Prahova) – Primarul a refuzat să părăsească secția de votare, iar președintele BESV nu a dispus îndepărtarea sa.

Număr crescut de cereri pentru urna mobilă

La nivelul secțiilor de votare nr. 121-123 din localitatea Buzescu (Teleorman), observatorii au sesizat că au fost depuse un număr foarte mare de cereri pentru urnă mobilă (120 de cereri în toate cele trei secții din Buzescu). Observatorii au sesizat că aceste cereri erau similare – depuse în format tip împreună cu adeverințe medicale emise de același medic, cu mențiunea netransportabil.

La secția de votare nr. 181 din Bîscoveni au fost situații similare în urma cărora a fost sesizată Poliția. În două cazuri, persoanele de pe listă s-au prezentat la sediul secției pentru a vota și nu aveau cunoștință de depunerea unor astfel de cereri.
La secția 145 din Ciolănești (Teleorman) a fost identificată o situație în care au fost depuse multe cereri pentru urna mobilă, Există indicii privind un caz similar și la secția din Slobozia-Mândra, Teleorman.

Sesizări legate de organizarea secțiilor de votare

Secțiile 487, 488 din Iasi / 182 din Cluj Napoca – Urnele sunt transparente și nu asigură secretul votului
Școala 93, Sectorul 4 – Urnele de vot nu au fost sigilate conform procedurilor, sigiliile lipseau.
Secția 997, Bucuresti – Cinci cabine de vot au pereţi laterali transparenti şi din lateral se poate vedea cum votează alegătorii.

Blocarea accesului observatorilor la procesul de vot

Sectia 2 (Timisoara) – Observatorul FiecareVot nu a fost primit în sectie.
Secțiile  317-319 (Bucuresti) –  La una dintre secţiile de la Colegiul Emil Racoviță din București observatorului nu i s-a permis accesul în secție.
Secția 136 din Cluj Napoca – Accesul observatorului a fost limitat de către președintele biroului electoral

Mai multe sesizari se pot gasi pe www.votcorect.ro/sesizari. Mai multe comunicate din ziua votului puteți citi pe pagina www.fiecarevot.ro/comunicate

FiecareVot va asigura astăzi până la ora 22 asistență electorală tuturor celor interesați prin 0800 080 200 (gratuit, pentru România) și +40212 039 020 (cu tarif normal, pentru străinătate), precum și prin platforma www.votcorect.ro.
FiecareVot este o iniţiativă civică pentru observarea alegerilor şi referendumurilor. Scopul activităţii observatorilor este acela de a identifica şi semnala autorităţilor şi publicului neregulile survenite în procesul electoral. Detalii pe www.fiecarevot.ro.

Related posts

Leave a Comment