Zeci de mii de oameni, așteptați la pelerinajele de Sfânta Marie Mare

Zeci de mii de oameni sunt așteptați la pelerinajele de Sfânta Marie mare organizate în județul Cluj. Oamenii nu sunt descurajați de rafalele de ploaie căzute în orele trecute. 

Și în acest an, ortodocșii și greco-catolicii vor participa la pelerinaje separate. Pelerinii ortodocși se strâng la mănăstirea la Nicula, unde liturghia va fi oficiată de mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Andrei Andreicuț. Mănăstirea Nicula este un loc al confluențelor spirituale. Pelerinii se reculeg în fața unei icoane făcătoare de minuni a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, pictată în secolul al XVII-lea de preotul ortodox Luca din Iclod. Mănăstirea, însă, a fost ridicată de episcopii greco-catolici, iar până la instaurarea comunismului în România, ea a aparținut Bisericii Române Unite cu Roma. Comuniștii au confiscat-o și au dat-o în administrarea Bisericii Ortodoxe Române.

După căderea comunismului, greco-catolicii au organizat propriile lor pelerinaje la Nicula, în incinta bisericii parohiale din sat. Însă, de anul trecut, lucrurile s-au schimbat. Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj a primit statutul de Sanctuar Arhiepiscopal Major. Astfel, centrul de greutate al pelerinajului greco-catolic s-a mutat la Cluj, unde, și în acest an, liturghia va fi oficiată de episcopul eparhial, PS Claudiu Lucian Pop. 

Related posts

Leave a Comment