Ţeapă de zile mari: Open Service SA (dealer Skoda) vinde “maşini-fantomă”


Deşi au achitat autoturismele integral, unii clienţi ai reprezentanţei Skoda din Iaşi aşteaptă de 10 luni să li se elibereze cărţile de identitate ale maşinilor. Motivul? „Open Service SA nu a achitat contravaloarea maşinilor livrate în contul importatorului (Porsche România), folosind banii noştri în alte scopuri”, susţin clienţii. Mai grav, un cumpărător nu a intrat în posesia maşinii nici după jumătate de an, deşi a achitat-o integral.În tot acest timp, clientul achită ratele bancare şi asigurarea Casco, fiind ameninţat de bancă pe motiv că „a utilizat creditul în alte scopuri decât cele declarate”. Întrebat cum au fost posibile aceaste neregului, administratorul Open Service SA, Claudiu Iacob, se ascunde în spatele lui „nu ştiu” cu o dezinvoltură izbitoare.
Practicile economice înşelătoare sunt ridicate la rang de nesimţire la reprezentanţa Skoda din Iaşi, Open Service SA.

Cel puţin 12 familii din Iaşi au depus plângere la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului pentru că de circa 10 luni sunt duşi cu vorba de reprezentanţii Open Service în ceea ce priveşte eliberarea cărţii de identitate pentru maşinile achiziţionate şi achitate integral.

„Anul trecut, în octombrie, am cumpărat cu mare greutate maşina asta, pe care am dat 14.100 euro, o sumă foarte mare pentru noi, care suntem bugetari.

Nici prin gând nu-mi trecea că voi avea de atât de multe de îndurat de pe urma ei. La început, în primele 2-3 luni, ne-au spus că există o problemă legală pentru care nu ne pot elibera cartea de identitate. După ce nu ne-au mai putut servi placa aceasta, au invocat motivele financiare, fără a da o explicaţie în acest sens”, a precizat Ramona Giurgi, una dintre clientele ajunse la exasperare.
„E clar, au folosit banii noştri în alte scopuri”
Aceasta a povestit cum a trecut de la bucuria de a avea, în sfârşit, o maşină, la calvarul de a trăi cu teama de a nu fi prins de poliţie cu actele în neregulă.
„Concret, de 10 luni nu am la autovehicul decât chitanţele care atestă că am cumpărat-o. În rest nu am la ea niciun act pentru că nu mi-le-au dat de la reprezentanţă. Abia târziu, ni s-a explicat de la OPC că aceste amânări repetate reprezintă de fapt un abuz.
Şi anume, dealerul nu a achitat contravaloarea maşinilor livrate în contul importatorului, Porsche România. În consecinţă au folosit banii noştri în alte scopuri, iar noi nu putem dovedi că suntem proprietarii acestor maşini”, ne-a povestit clienta nemulţumită.
Drept urmare, reprezentantul autorizat pe România nu a eliberat talonul maşinii pentru ca aceasta să poată fi înmatriculată.
Surse din mediul auto ieşean spun că în mod normal, eliberarea actelor maşinii nu trebuie să dureze mai mult de 7-10 zile de la livrarea acesteia. Iar o întârziere atât de mare este inadmisibilă şi ilegală, neputând fi explicată decât prin faptul că deţinătorul actelor maşinii, în speţă importatorul în România, nu şi-a primit banii pe autoturism.
„În situaţia mea sunt foarte mulţi. Numai la OPC Iaşi au depus plângeri cel puţin 12 persoane, dar numai ei ştiu câţi alţii or mai fi. Vin oamenii din Iaşi, din Vaslui şi din alte judeţe învecinate unde nu sunt reprezentanţe Skoda.
Ne întâlnim la reprezentanţă în fiecare lună, când mergem să ni se prelungească avizul de circulaţie provizorie. Şi începe acelaşi dans şi aceleaşi minciuni de care m-am săturat de mult. Scoate plăcuţa veche, pune plăcuţa nouă, în fiecare lună cu alt număr. După care încep minciunile: că nu mai durează mult, că în două-trei săptămâni, vine cartea de identitate de la Bucureşti”, ne-a mai povestit ieşeanca.
După şase luni şi un scandal mediatic, Open Service le-a dat o maşină ruginită
Cu toate acestea, Ramona Giurgi se consideră o norocoasă, întrucât, la Open Service, există şi nereguli mult mai grave de atât.
Sunt familii care deşi au achitat integral maşina, nu au intrat în posesia ei nici după jumătate de an, timp în care au achitat ratele bancare şi asigurarea Casco.
Valentina Ababei, clientă din localitatea Holboca Iaşi, ne-a dezvăluit că a fost chemată la reprezentanţă să-şi vadă maşina abia joi, 20 august, după şase luni de la achitarea integrală a vehiculului.
„Cum se explică faptul că am fost chemaţi să vedem maşina, fix după ce cazul nostru a apărut în presă? Unde a stat maşina noastră timp de şase luni?
Mai ales că în momentul vizualizării mi-am dat seama, chiar şi eu o femeie simplă dintr-un sat ieşean, că prezintă urme de rugină pe capace. Foarte suspect mi s-a părut faptul că după ce ne-au arătat-o, ne-au spus că să venim a doua zi să o luăm pentru că vor să-i schimbe cauciucurile cu unele mai bune, de provenienţă franceză.
Cum este posibil ca o maşină cu zero kilometri la bord să fie ruginită şi să aibă nevoie de cauciucuri noi, incluisiv la roata de rezervă? Am să cer şi eu chitanţele care atestă că au scos cauciucuri noi din depozitul firmei şi le-au pus la maşina mea”, ne-a dezvăluit Valentina Ababei.
Somaţi de bancă să prezinte actele unei maşini pe care nu au văzut-o
Valentina Ababei a povestit că a achitat contravaloarea aferentă unui autovehicul Skoda Octavia, în luna martie 2009.
„Am făcut creditul la BRD, am încheiat asigurarea Casco la care plătesc câte 50 RON pe lună şi de atunci ne tot duc cu vorba. Între timp s-a sesizat şi banca de la care am primit un plic cu o somaţie prin care ne obligă să ne prezentăm cu actele maşinii pentru că altfel se consideră că am utilizat banii în alte scopuri decât cele declarate.
Ar fi cumplit ca banca să ne ceară înapoi banii pe care i-am dat la Open Service, iar noi nici să nu ne fi văzut maşina”, a povestit clienta din localitatae Holboca Iaşi.
Aceasta ne-a mai spus că în orice caz, este hotărâtă să ceară de la dealer contravaloarea asigurării Casco achitată în toate lunile în care nu a putut utiliza maşina.
Administratorul Open Service, Claudiu Iacob, minte cu graţie
După trei zile în care cele două cliente au alertat mass-media ieşeană cu privire la gravele nereguli cu care se confruntă în relaţia cu dealerul Skoda, administratorul Open Service SA, Claudiu Iacob, continuă să se ascundă în spatele lui „nu ştiu” cu o dezinvoltură care l-ar face invidios şi pe cel mai mare actor.
„Nu ştiu, nu sunt în Iaşi. Lăsaţi-mă să mă interesez”, ne-a spus Claudiu Iacob, sâmbătă, 22 august, după ce neregulile fuseseră mediatizate în presa ieşeană, iar şeful CJPC Iaşi îl invitase deja să dea explicaţii tocmai pentru aceste cazuri.
Văzând că varianta “neştiinţei” nu este crezută şi nici acceptată de reporterii revistei FINANCIARUL, Iacob a trecut la “planul doi” şi a adus singur în discuţie numele uneia din clientele nemulţumite (Giurgi), cu toate că identitatea clientei nu fusese pomenită în întrebarea jurnalistului.
„Da, cartea de identitate pentru maşina doamnei Giurgi, va veni în cursul acestei zile (n.r. sâmbătă 22 august) de la Bucureşti. Când vom intra în posesia ei, directorul de vânzări are dispoziţie de la mine să se ocupe personal de înmânarea actelor”, a precizat Iacob.
Întrebat despre mesajul pe care îl dă celorlalţi clienţi aflaţi în aceeaşi situaţie, directorul Open Service SA a refuzat să face vreo precizare, menţionând că în corespondenţa de la Bucureşti se află doar actele doamnei Giurgi.
Dacă nu asistăm şi de această dată la o nouă amăgire cu vorbe mieroase, se poate deduce că, sub presiunea mediatică, dealerul ieşean a virat banii în contul importatorului, însă doar pentru clientul care nu a mai suportat şi şi-a dezvăluit public nemulţumirea.
Importatorul Porsche România o face, şi el, “pe-a prostul”
Atitudinea importatorului Porsche Romania la aflarea situaţiei grave de la Iaşi nu a făcut decât să înmulţească semnele de întrebare şi să întărească ideea că dealerii autohtoni nu fac altceva decât să îşi bată joc de banii clienţilor , cu “binecuvântarea” tacită a importatorului.
Ce face Porsche România ca să rezolve neregulile grave constatate la dealerul ieşean? Scoate rapid din “decalogul” firmei o cuvântare bombastică despre “grija faţă de client”, menită să ia ochii şi să spele creierele celor care au proasta inspiraţie de a-şi arunca agoniseala de o viaţă în buzunarele lor.
Declaraţia oficială venită din partea brand managerului Skoda, Vlad Rusu, nu face decât să ne conducă la concluzia că petenţii sunt fără apărare în faţa dealerului care le-a luat banii şi i-a dus cu vorba jumătate de an:
„Întrucât principala noastră preocupare este grija faţă de client, am luat la cunoştinţă de situaţia apărută şi în cel mai scurt timp vom face toate demersurile necesare pentru soluţionarea chestiunilor semnalate”.
Drept urmare, cumpărătorii de Skoda din regiunea Moldovei, care nu au apelat la ajutorul mass-media, mai au de aşteptat, nu se ştie cât, până când vor fi puşi în drepturi.
„Voi sesiza Garda Financiară şi voi cere daune morale”
Una dintre clientele păgubite (Ramona Giurgi) este decisă să sesizeze Garda Financiară pentru a realiza un control şi a oferi lămuriri cu privire la modul în care societăţii Open Service SA înţelege să utilizeze banii clienţilor.
„Mai mult, sunt hotărâtă să mă adresez intanţei de judecată cu scopul de a cere daune morale pentru disconfortul psihic şi material pe care mi l-au prilejuit în aceste 10 luni de minciuni, amânări şi tertipuri, în condiţiile în care am fost un client serios şi m-am achitat la timp de toate obligaţiile. În orice caz, de acum înainte nu mai vreau să mai am de a face cu ei. Mă voi duce la oricare altă reprezentanţă. Din discuţiile avute cu clienţi mai vechi am înţeles că obişnuiesc să umfle nejustificat facturile la service în comparaţie cu alte reprezentanţe Skoda din regiune”, a precizat în încheiere Ramona Giurgi.

Related posts

Leave a Comment