Persoanele care adoptă o dietă mediteraneană, bogată în legume, fructe, nuci, seminţe şi peşte, sunt mai puţin predispuse să dezvolte un cancer stomacal, potrivit rezultatelor unui studiu de amploare efectuat în Europa.”Rezultatele studiului vin în sprijinul ideii că dieta mediteraneană reduce riscul de cancer şi susţine nevoia de a continua promovarea acestui regim alimentar în zonele în care acesta îşi pierde adepţii”, a declarat Carlos A. Gonzalez, de la Institutul de oncologie catalan din Barcelona, coordonatorul studiului.
Dietele tradiţionale din Grecia, Italia şi alte ţări mediteraneene oferă protecţie împotriva multor boli, inclusiv a cancerului. Însă există puţine informaţii despre modul în care acest tip de dietă influenţează riscul de a dezvolta un anumit tip de cancer. Gonzalez şi echipa sa de specialişti au analizat modul în care aceasta influenţează riscul de cancer stomacal.
Cercetătorii au analizat date obţinute din studiul European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), la care au participat 485.044 de bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 35 şi 70 de ani, din zece ţări europene.
Fiecărui voluntar i s-a dat o notă, pe o scală de la 0 la 18, în funcţie de cât de apropiată era dieta lui de cea mediteraneană.
Dieta mediteraneană este bogată în legume, fructe, peşte, cereale, ulei de măsline şi săracă în carne roşie şi produse lactate.
În timpul studiului, care a durat nouă ani, 449 dintre voluntari s-au îmbolnăvit de cancer stomacal.
Persoanele a căror dietă respecta cel mai mult principiile celei mediteraneene au prezentat cu 33% mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer stomacal, comparativ cu persoanele care respectau cel mai puţin aceste reguli alimentare. Cancerul gastric scădea cu 5% pentru fiecare punct adăugat scorului.
Doar 23% dintre persoanele diagnosticate cu cancer stomacal trăiesc mai mult de cinci ani de la apariţia bolii.
“Din acest motiv, identificarea recomandărilor în ceea ce priveşte o dietă care poate reduce incidenţa bolii este foarte importantă pentru a preveni acest cancer”, concluzionează studiul, care a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.