Şahul la preşcolari este un moft şi o măsură abuzivă, consideră psihologii


Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a discutat cu reprezentanţii Federaţiei Române de Şah despre posibilitatea extinderii şahului în grădiniţe. Ca o prioritate imediată a fost stabilită definitivarea manualelor de şah şi a metodicilor de predare.Măsura Ministerului Educaţiei de a introduce şahul în programa grădiniţelor a împărţit educatorii în două tabere. Unii dintre ei susţin propunerea pentru că, spun ei, dezvoltă inteligenţa copiilor, iar ceilalţi o privesc cu scepticism şi precizează că este o activitate încă nepotrivită pentru cei mici.
“Şahul în grădiniţe este prea mult. Copiii sunt prea mici ca să înţeleagă regulile jocului, ei abia învaţă noţiuni simple, semnele, cuvintele. Începând cu şcoala primară, şahul ar putea fi introdus în programa şcolară. Până la vârsta de 6 ani, ar trebui să se pună accent pe mişcare, pe activităţi sportive, cu atât mai mult cu cât copiii ajung să petreacă foarte multe ore în faţa calculatorului, iar tendinţa este de sedentarism. În acest moment, în grădiniţe se fac suficiente activităţi care să le dezvolte creativitatea celor mici”, a explicat pentru REALITATEA.NET, directoarea grădiniţei Curcubeul Magic, Alina Cotaceru.
La polul opus, există şi cadre didactice care consideră că cei mici sunt la vârsta la care absorb foarte repede informaţiile , deci şahul este o propunere foarte bună. “Şahul este o activitate necesară şi nu este prea devreme pentru cei mici, pentru că la vârsta lor asimilează repede toate lucrurile noi. Este bine pentru ei să înveţe lucruri noi”, susţine directoarea grădiniţei Prichindel, Gabriela Antonie.
“Este o idee foarte bună, copiii cu vârste între 3 şi 6 ani au cea mai mare capacitate de a învăţa. În prezent, în gradiniţe există programe pentru copii mult mai complicate decât şahul. Cei mici învaţă limbi străine, noţiuni de matematică”, a completat aceasta.
Psihologii: La vârsta preşcolară, copiii nu pot opera cu raţionamente de tip logice
De cealaltă parte, psihologii sunt ceva mai reţinuţi în a lăuda iniţiativa Ministerului şi spun că cei mici nu au o gândire abstractă suficient de dezvoltată pentru a înţelege regulile acestui joc. Ei spun că “educatorii sunt de acord cu orice îi pune pe copii să stea într-un loc”.
Psihologul Daniela Gheorghe crede că în România copiilor li se impun foarte multe lucruri şi consideră sportul o activitate mai potrivită pentru cei mici decât şahul. “Urăsc acest Minister prost al Învăţământului. Nu sunt de acord cu acest lucru. În toate ţările civilizate există săli de sport pentru cei mici, ceea ce este foarte important pentru dezvoltarea psihomotorie a copilului. Asta este crucial, nu şahul. Şahul este un moft”, a precizat Daniela Gheorghe.
În plus, ea crede că şahul ar trebui să se face din pasiune şi să-l facă cei care au abilităţi. “Cred că este o măsură abuzivă din punct de vedere emoţional şi psihologic. Şahul nu este corespunzător pentru copiii de grădiniţă, puzzle-ul da. Nu este în regulă să ţinem copilul pe scaun şi concentrat atâtea ore”, a mai spus specialistul.
Şahul este un joc destul de inaccesibil pentru cei mai mulţi dintre copiii de până la 6 ani, este de părere şi psihologul Hanibal Dumitraşcu. “Până la această vârstă, din punct de vedere cognitiv, copilul nu poate opera cu raţionamente de tip logice. Gândirea abstractă se dezvoltă după vârsta de 13 ani. O serie de operaţii logice nu sunt activate la vârsta de 5-6 ani. Pe de altă parte, şahul poate să stimuleze capacităţile de gândire ale copilului şi nu trebuie exclus cu totul din activităţile celor mici”, a explicat acesta.
Mai mult, specialistul a mai spus că trebuie să se ţină cont şi de timpul de concentrare a copiilor. “Interesul într-o anumită activitate este limitată, merge de la 15 minute până la 25 de minute. Nu exclud şahul, dar să nu-l luăm prea mult în serios. Jocul de şah este creativ şi stimulează imaginaţia”, potrivit lui Hanibal Dumitraşcu.

Related posts

Leave a Comment