Şcoală de potcovit cai, la USAMV Cluj

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a demarat un curs de specializare în potcovărie a studenţilor, intenţia proiectului fiind aceea de a crea în acest mod specialişti care să predea, ulterior, această meserie în România.

Iniţiativa acestui curs a pornit în urma depistării unui număr mare de cazuri de cai potcoviţi deficitar, ceea ce poate induce o patalogie severă a animalelor. Pe de altă parte, România duce lipsă de potcovari specializaţi, astfel că mulţi deţinători de cai apelează la experţi din străinătate.

 

Am putea compara potcovitul cailor cu încălţămintea noastră, o încălţăminte confortabilă ne fac eviaţa mai uşoară, o încălţămintemai puţin confortabilă, sigur, ne face viaţa un chin. Trebuie văzut acest potcovit ca o măsură idividuală, asta înseamnă că toţi aceşti căluţi sunt specializaţi pe agrement, sport, tracţiune. Ei bine, potcovitul lor trebuie să fie în acord cu domeniul de utilizare. Este un mod de potcovit pentru calul de muncă, alt tip pentru calul de sport, de obstacole, de galop, sunt lucruri care trebuie adaptate şi în funcţie de activitatea sa, cât şi de conformaţia sa anatomică. (…) Sesizând faptul că foarte multe cazuri am avut cu potcovit defectuos, am constatat şi acest lucru, chiar la cai cu pretenţii şi de fapt aşa s-a născut ideea unei şcoli de potcovărie”, a explicat, marţi presei, Iancu Morar, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară şi responsabilul Clinicii de Ecvine.

 

Acesta a precizat că un potcovit eficient poate să aducă un plus de 40 la sută în eficienţa utilizării acelui cal, iar un potcovit defectuos poate să inducă patologii severe la nivelul copitei care poate duce până la căderea copitei.

 

Un alt scop al proiectului este acela de a revigora o meserie care se pierde în România, după cum spun specialiştii USAMV.

 

“Această meserie s-a pierdut destul de mult la noi şi încercăm să o reînviem prin acest proiect. (…) Este un proiect care presupune formarea studenţilor noştri la un nivel superior în arta potcovăriei. Deci nu vorbim de acel fierar potcovar clasic pe care poate îl mai regăsim în satele noastre, oricum, într-o foarte mică măsură, ci vorbim de specialişti care colaborează cu medicii veterinari şi care se ocupă de sănătatea piciorului calului, ceea ce însemană mult mai mult decât clasicul fierar-potcovar. De fapt, nici nu există această meserie, dacă ar fi să o căutăm în COR, nu există decât fierar-potcovar, ori noi ceea ce facem este la un nivel mult superior”, a declarat managerul proiectului, Cristina Pocol, care este profesor în cadrul USAMV.

 

Proiectul se va desfăşura pe perioada mai multor luni, iar primul formator se află deja de câteva săptămâni la Cluj urmând să stea până în primăvara anului viitor. Charles Leguy Vandevelde are 26 de ani şi a urmat acasă, în Franţa, o şcoală de 3 ani pentru a se specializa în această meserie. El va fi cel care le va preda studenţilor de la Cluj tainele acestei meserii.

Potcoavele unui cal trebuie schimbate o dată la câteva săptămâni, în funcţie de activitatea lui. Astfel, pentru caii de agrement potcovirea se face o dată la 6-8 săptămâni, iar pentru caii de curse, aproape o dată la trei săptămâni. O potcovire costă, în România, 50 de euro, dar în Franţa este mai scumpă, costă 80 de euro, mergând până la 150 dacă situaţia este mai complicată.

 

Un potcovar câştigă între 1.500 şi 2.500 de euro pe lună în Franţa şi este văzut ca un colaborator al medicului veterinar.

 

La finalul proiectului, cei mai buni dintre studenţi vor pleca în Franţa pentru a urma un stagiu de câteva luni, ei urmând să devină apoi viitorii specialişti care să predea această meserie în România fierarilo-potcovari.

 

Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia Veterinară Ecvină din România, Association des Journées Equestres de Vichy Agglomération, Maison familiale Rurale de Saligny sur Roudon şi L`Institut de la Maréchalerie, les Compagnons du Devoir, din Franţa.

Prin acest proiect, care se va încheia în aprilie 2019, vor fi specializaţi 20 de studenţi.

 

 

 

Related posts

Leave a Comment