Wim Wenders, omul care a schimbat cinematografia germană a secolului XX, vine la Cluj


Invitatul special al celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania – TIFF 2010, care începe pe 28 mai, este regizorul, scenaristul, directorul de imagine şi producătorul german Wim Wenders. El este, în opinia organizatorilor TIFF, una dintre cele mai influente figuri ale cinematografiei europene a ultimelor decenii. Publicul TIFF va avea ocazia să îl întâlnească pe cineastul german la proiecţiile din cadrul tradiţionalei secţiuni 3×3, precum şi în cadrul unui masterclass (curs de măiestrie). Wim Wenders este unul dintre cei mai importanţi invitaţi din istoria de nouă ediţii a festivalului TIFF de la Cluj. El se alătură unor personalităţi marcante ale cinematografiei europene care au vizitat până acum festivalul de la Cluj, într-o listă ce cuprinde nume celebre precum, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Vanessa Redgrave, Nicolas Roeg sau Lukas Moodysson.Din impresionanta filmografie a lui Wim Wenders, care cuprinde peste 50 de titluri de lung şi scurt metraj, spectatorii TIFF vor putea să urmărească trei titluri de referinţă. “Don’t Come Knocking” (2005), filmul selecţionat acum patru ani în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes (Franţa) şi câştigător al Premiului Academiei Europene de Film, este povestea lui Howard Spence (Sam Shepard), un actor celebru de cinema căzut în dizgraţie, a cărui viaţă reîncepe să capete sens după ce află că ar putea avea un copil, undeva, în lume, şi porneşte în căutarea lui. “Until the End of The World” (1991), este un spectaculos SF care îi are în distribuţie pe William Hurt, Max von Sydow şi Jeanne Morreau, va fi prezentat la TIFF într-o proiecţie-maraton de peste 4 ore şi jumătate. Cel de-al treilea film din retrospectiva dedicată cineastului german Wim Wenders este documentarul proiectat în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, “Nick’s Film” (1980), o peliculă ce prezintă călătoria regizorului aflat la Hollywood pentru filmările la Hammett, până la New York, pentru a-l ajuta pe directorul de film şi prietenul său, Nicholas Ray, bolnav de cancer în fază terminală, să îşi termine ultima producţie cinema.

Născut în 1945, Wim Wenders este preşedintele Academiei Europene de Film din 1996 şi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai noului cinema german, alături de Werner Herzog şi Volker Schlondorff, care prin manifestul de la Oberhausen, a dus la mişcarea care a schimbat faţa cinematografului european în anii ’60 – ’70. Activitatea lui Wim Wenders cuprinde şi profesoratul la Universitatea de Arte din Hamburg, în cadrul disciplinelor de fotografie şi critică de film. În prezent, Wim Wenders lucrează la primul său film 3D, intitulat “Pina”.

Wim Wenders are la activ peste 45 de distincţii la festivaluri de film prestigioase, precum şi trofee sau nominalizări la cele mai importante premii cinematografice din lume. Printre acestea se numără premiul Palme d’Or a Festivalului de Film de la Cannes (“Paris, Texas” – 1984), Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia (“The State of Things”– 1982), Premiul BAFTA (“Paris, Texas” – 1984), Premiul Academiei Europene de Film (“Wings of Desire” – 1988) şi nominalizarea la Premiul Oscar (“Buena Vista Social Club” – 1999). De asemenea, Wim Wenders este membru al prestigiosului ordin pan-european „Pour le Mérite”.

Related posts

Leave a Comment