Clujul este locul în care este pus în practică unul dintre cele mai ambițioase proiecte asumate de Comisia Europeană: Future of Work. Prin intermediul acestui proiect, autorități locale, clustere, universități, companii și institute de cercetare colaborează pentru a identifica meseriile și profesiile viitorului. Un alt obiectiv este reprezentat de identificarea modului în care noile tehnologii vor transforma companiile și forța de muncă, precum și modul în care membrii unor comunități sociale marginalizate pot fi integrați pe noua piață a muncii.
Un studiu asumat de Comisia Europeană arată că noile tehnologii vor duce la dispariția a jumătate dintre actualele meserii, în timp ce jumătate dintre copiii care au început școala în acest an vor munci în meserii care nu s-au inventat încă. Pentru a identifica acele domenii care vor genera noi meserii, Comisia Europeană a decis să finanțeze proiectul Future of Work, adică Viitorul Muncii. Acest proiect este realizat în colaborare de reprezentanții autorităților publice, ai universităților, ai clusterelor și ai mediului antreprenorial. Proiectul este derulat în cadrul Cluj Innovation Park, care aparține Primăriei Cluj-Napoca, spune managerul clusterului de industrii creative din Cluj, Ania Pașcalău.
Cele trei laboratoare de inovare explorează viitorul unor noi profesii, precum cea de creator de efecte speciale pentru industria cinematografică sau pentru gaming, dar și transformarea unor domenii precum industria mobilei.
Tot în cadrul Cluj Innovation Park, Universitatea Babeș-Bolyai va dezvolta șase centre de cercetare-dezvoltare-inovare. Fiecare centru corespunde unei școli academice organizate în interiorul universității clujene. Cele șase centre vor fi coordonate de Institutul de Studii Avansate în Științe și Tehnologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Această inițiativă face parte din efortul universității clujene de a deveni o universitate de tip world class.
Cluj Innovation Park reprezintă nucleul unui viitor orășel al științei, dezvoltat în zona Lombului din Cluj-Napoca. El include, deocamdată, Centrul Regional de Excelență în Industrii Creative, un centru de transfer tehnologic pentru industrie, numit TEAM, și un parc științific dedicat energiilor regenerabile, aflat în curs de construire.