Victoria Nuland: Atacurile asupra justiţiei sunt îngrijorătoare

Asistentul secretarului american de Stat Victoria Nuland s-a întâlnit, sâmbătă dimineaţă, cu ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, la Bucureşti. “O Românie puternică, democrată şi prosperă este cel mai bun partener pentru SUA, este cel mai bun aliat NATO şi cel mai bun membru UE”, este mesajul pe care l-a transmis diplomatul american, care a mai vorbit, printre altele, şi despre justiţie, statul de drept şi libertatea presei, potrivit ww.rfi.ro.Victoria Nuland a catalogat drept “îngrijorătoare” provocările politice la adresa independenţei sistemului judiciar din România, îndemnând toate partidele politice şi cetăţenii să susţină independenţa justiţiei.

Oficialul american a mai afirmat că Washingtonul are un interes în ceea ce privește statul de drept şi transparența Justiției în România. «SUA vor fi întotdeauna interesate de reforma și continuarea traiectoriei României. Statul de drept trebuie întârit, fiindcă el garantează o Românie prosperă”, a concluzionat oficialul american, conform Mediafax.

Adjunctul secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia al SUA, a mai declarat că o presă liberă este esenţială, iar Washingtonul a sprijinit şi va continua să sprijine libertatea presei din România.

“Oriunde în lume SUA consideră că o presă liberă este esenţială pentru calitatea şi integritatea democraţiei, o presă liberă (permite) cetăţenilor dintr-o ţară să înţeleagă într-un mod transparent ce fac aleşii”, a declarat Nuland.

În ceea ce priveşte absenţa din ţară a premierului Victor Ponta în timpul vizitei sale la Bucureşti, Nulland a declarat că vede această situaţie ca pe o coincidenţă.

Secretarul american de Stat s-a întâlnit, vineri seară, şi cu preşedintele Traian Băsescu. “Sper că micile neînţelegeri nu vor afecta esenţa relaţiilor noastre”, i-a transmis şeful statului oficialului de la Washington.

SUA girează aspiraţiile europene ale Chişinăului

Statele Unite susţin independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova şi dreptul acestei ţări a a-şi alege propria direcţie, a declarat, sâmbătă, Victoria Nuland, subliniind că România trebuie să fie “mândră” de susţinerea oferită Chişinăului.

Washingtonul este mulţumit de semnarea de către Republica Moldova a Acordului de asociere şi a Acordului de liber-schimb cu Uniunea Europeană, în cadrul Parteneriatului Estic, a subliniat Nuland, precizând că Statele Unite acordă în continuare sprijin Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei.

Victoria Nuland a felicitat România pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în eforturile integrării europene.

Related posts

Leave a Comment