Via Cluj TV: Comoara de bronz din Negreni

Una dintre cele mai interesante descoperiri arheologice realizate în Transilvania a avut loc la Negreni. Pe Valea Crișului Repede, în locul numit Cetatea Prilogului, specialiștii în preistorie au descoperit o adevărată comoară de bronz, potrivit Via Cluj TV.

Este vorba de un topor de bronz, de un cuțit, de trei seceri, trei brățări, precum și alte obiecte, cu rol de podoabă sau ritualic. Este vorba de 400 de plăci găurite, spirale discoidale găurite și fragmente din vase de lut.

Inventarul arată o bogăție însemnată. Așezarea din epoca bronzului era prosperă datorită faptului că, prin poziția sa strategică, putea controla comerțul cu sare extrasă din carierele de suprafață deschise în centrul Transilvaniei și vândută în Câmpia Panonică sau mai departe.

Există istorici care au dovedit că această parte a Transilvaniei era legată prin comerț de zone precum cele de pe litoralul Mării Adriatice sau Mării Ionice. Localnicii nu se ocupau doar cu paza drumului de pe Valea Crișului Repede, ci practicau și agricultura, precum și creșterea animalelor. Ei creșteau oi, capre, porci, dar și vite mari și cabaline.

Potrivit istoricilor, localnicii aveau locuințe rectangulare, de suprafață. Cel mai probabil, ei se închinau unor zei ai cerului. De aceea, spiralele discoidale găurite aveau și o semnificație religioasă.

Pe teritoriul actual al României, epoca bronzului a început cu 3.000 de ani înainte de Christos și s-a încheiat cu 800 de ani înainte de Christos.

Cetatea Prilogului are potențialul de a deveni un punct de atracție turistică. În Negreni, dezvoltarea infrastructurii necesare pentru un turism sustenabil are loc cu ajutorul GAL Poarta Transilvaniei. Iată filmul de prezentare al GAL-ului:

Related posts

Leave a Comment