“Universităţile din România sunt cele mai corupte din UE”

Fostul ministru al Educaţiei vorbeşte de vânzarea examenelor şi de politicienii-profesori. Problemele din învăţământului superior românesc, evidenţiate de Andrei Marga, completează concluziile Barometrului Calităţii 2009, potrivit căruia facultăţile româneşti sunt corigente în Europa.
“Se poate spune că astăzi, în educaţie, România este în urma ţărilor Uniunii Europene, în urma Serbiei, ţară care a trecut printr-un război. Între anii 1998-2000, România era socotită printre ţările care făceau reforme serioase, în avangarda acelor ţări. Atunci România era la nivelul Cehiei, într-o poziţie deosebit de bună şi conta în mişcările şi dezbaterile internaţionale”, a precizat Andrei Marga într-un interviu acordat publicaţiei Adevărul.
Fostul ministru al Educaţiei consideră că în prezent, sistemul universitar din ţară este “cel mai corupt din Europa şi unul dintre cele mai împiedicate să se schimbe, tocmai din cauza deciziilor diletante din ultimii ani”. “Piedica majoră rezidă şi astăzi în incompetenţa decidenţilor. Aceasta s-a văzut şi la adoptarea Legii educaţiei naţionale, care ar fi fost un adevărat dezastru, prin incoerenţa ei. Acolo sunt combinate „după ureche” două sisteme. Cel asiatic, care disciplinează elevul prin cât mai multe probe de control şi prin care natura acestuia nu se dezvoltă, şi cel nordic, care îl face pe elev să înveţe de plăcere şi-l lasă să se dezvolte. Combinarea celor două modele dă rezultatul paradoxal – program şcolar încărcat şi ineficient”, a completat acesta.

Carenţele din Educaţie cor duce la scăderea nivelului profesional, a adăugat Andrei Marga. “Să privim în construcţia de autostrăzi, în organizarea reţelei sanitare, în starea agriculturii, în discuţiile din administraţia publică şi în altele. Peste tot se văd efectele unei scăderi de motivaţie, de concentrare, în fond, de competenţă. Pe lângă multiple crize indigene, ţara noastră este în faţa celei a calificărilor profesionale şi a crizei capacităţii de administrare, iar această scădere începe să doară. Ea se observă nu numai în slaba competitivitate a produselor, ci şi în nivelul scăzut al dezbaterii publice, în expansiunea indiferenţei, în incapacitatea de a concepe programe anticriză”, a declarat fostul ministru.

Related posts

Leave a Comment