Studenţii consideră că actele de corupţie sunt mai răspândite în universităţile private

68% dintre studenţi consideră că actele de corupţie sunt mult şi foarte mult răspândite în universităţile private, iar 60% în universităţile publice, potrivit unui studiu al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).Doar 25% dintre studenţii chestionaţi consideră corupţia ca fiind răspândită mult şi foarte mult în facultatea în care studiază şi numai 30% în universitatea în care studiază. Aceste date generează două implicaţii, universităţile private ar fi mai corupte, în general, decât cele publice şi studenţii respondenţi sunt mult mai virulenţi în relaţie cu celelalte universităţi, decât sunt în relaţie cu propria universitate. Totuşi, se constată că de multe ori răspunsurile nu se bazează pe constatări proprii, ci pe cazuri de care au cunoştinţă.
Evaluările generale pe care studenţii chestionaţi le-au furnizat cu privire la calitatea facultăţii în care studiază sunt extrem de pozitive. Astfel, 24% dintre cei chestionaţi consideră că studiază într-o facultate de top, iar 62% consideră că învaţă într-o facultate bună. Percepţiile studenților cu privire la procesul educaţional sunt în general pozitive, cele mai apreciate cinci aspecte făcând referire mai degrabă la structura şi forma acestuia, decât la conţinutul cursurilor şi activitatea profesorilor.
Studenţii sunt mai degrabă optimişti în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă la finalizarea studiilor. Astfel, 48% dintre cei chestionaţi sunt de părere că nu vor avea probleme în găsirea unui loc de muncă, iar 45% consideră că la finalizarea studiilor vor găsi locul de muncă pe care şi-l doresc. Optimismul studenţilor este fundamentat de încrederea pe care aceştia o manifestă în facultatea şi oferta educaţională a facultăţii în care studiază. Astfel, 50% dintre studenţii chestionaţi consideră că facultatea le oferă “toate abilităţile şi competenţele de care vor avea nevoie la locul de muncă” (faţă de 40%, care cred contrariul), iar 66% consideră că stagiile de practică sunt de un real folos în pregătire.
Interesant este că 41% dintre studenții chestionaţi sunt convinşi în mare şi foarte mare măsura că pregătirea oferită de învăţământul superior românesc este cel puţin la fel de bună precum cea oferită în Europa de Vest. Totuşi, aceasta nu este o percepţie dominantă la nivelul eşantionului de studenţi, întrucât un procent egal, de 41%, susţin contrariul.

Related posts

Leave a Comment