Clujul de ieri: Un şomer care-şi plăteşte chiria cu…dragoste

Lumea este obişnuită cu senzaţionalul aşa că măruntele fapte diverse, rămân neobservate şi deci necontrolate de nimeni.

 

„Puţin interesează pe cineva dacă un amorez a cărui dragoste a fost neîmpărtăşită, un vagabond ori un şomer înfometat şi-au risipit viaţa cu dispreţul amărăciunii pe buze, aruncându-se pentru a fi decapitaţi de roatele vreunui tren.

Nu aceste mici fleacuri sunt comentate şi stârnesc senzaţionalul, ci faimoasele afaceri de milioane şi zeci de milioane, făcute toate pe socoteala bietei noastre ţări.

Omul cu conştiinţa curată, deşi ştie că matrapazlâcurile şi excrocheriile ce le fac mânuitorii banului public, sunt roadele putregaiului din administraţia statului, nu caută să explice de unde provine acest rău şi cum s-ar putea remedia.

Nimeni nu vede că întreaga vină o poartă familia, a cărui moral a scăzut sub nivel. Nimeni nu se scandalizează de faptul că azi copii învaţă să facă lucruri nepermise de la proprii lor părinţi.

Şi pentru a arăta că cele afirmate corespund întru totul adevărului, voi nara un caz extrem de senzaţional petrecut recent la Cluj.

 

Un şomer care-şi plăteşte chiria cu…dragoste

Acum doi ani, un tânăr vopsitor, şomer, a intrat chiriaş la o doamnă văduvă dintr-o familie cu situaţie destul de onorabilă.

Ce s-a întâmplat, ce nu s-a întâmplat, este destul că după câteva luni doamna proprietară, care trebuie să menţionăm este într-o vârstă destul de înaintată, s-a îndrăgostit de chipeşul său chiriaş, care număra pe atunci abia 22 de primăveri.

Când tânărul a văzut că a căzut în graţiile stăpânei sale şi că-şi poate plăti chiria cu…dragoste, atunci a uitat de toate grijile şomajului.

Dacă doamna era singură şi n-avea nici o fată, atunci această dragoste rămânea, ca şi oricare altele, o simplă banalitate.

S-a întâmplat însă că, din cele două fete ale stăpânei, cea mai mică, care n-are mai mult de 15 ani şi este elevă de liceu, s-a îndrăgostit de amantul mamei sale.

Tânărul împărtăşind dragostea copilei şi văzând că în calea fericirii lor stă un obstacol şi acela este fosta lui amantă, s-au hotărât să fugă împreună.

Săptămâna trecută dânşii, după ce şi-au împachetat toate hainele, au dispărut fără nici o urmă. Mama fetei anunţând poliţia, s-au început imediat cercetările pentru descoperirea celor doi îndrăgostiţi.

 

Vopsitorul a fost arestat

Ieri dimineaţă un agent din Chestura de poliţie a reuşit să aresteze pe vopsitorul donjuan. El declară că tânăra elevă, se află la Gherla şi dânsul s-a înapoiat la Cluj, pentru a face demersuri ca să se poată căsători.

Toate aceste declaraţii au fost luate drept naivităţi, cel arestat urmând ca să fie trimis în judecată pentru răpire de minore.

Aici se termină povestea cu necredinciosul chiriaş, care timp de doi ani a lenevit…a trăit ca un boier şi în urmă şi-a bătut joc de o întreagă familie.

Cine este de vină…mama sau fata? Justiţia se va pronunţa”. [„Patria”, Anul al XVIII-lea, nr.155, Cluj, 12 iulie 1936].

Related posts

Leave a Comment