Un cântec patriotic ucrainean a devenit viral, după ce a fost preluat de Pink Floyd

Un cântec patriotic ucrainean a devenit viral pe Internet după ce a fost preluat de Pink Floyd. Cântecul ”Oi, u luz cervona kalina” a fost imnul Legiunii Ucrainene a Pușcașilor din Sici, care a luptat împotriva rușilor, în cadrul armatei austro-ungare, în timpul Primului Război Mondial. După invazia rusească a Ucrainei, din 24 februarie 2022, cântărețul Andri Hlivniuc, solistul trupei pop-rock BoomBox, a înregistrat o variantă capella a acestui cântec. Ea a fost preluată de Pink Floyd, sub titlul ”Hey, Hey, Rise Up!”. Cântecul este azi interzis în Rusia și în teritoriile ocupate, însă a devenit simbolul rezistenței ucrainene împotriva cotropitorilor.

Versurile cântecului au fost scrise în anul 1875. În anul 1914, el a fost pus pe muzică și a devenit imnul Legiunii Ucrainene a Pușcașilor din Sici. Este vorba de o unitate militară formată din ucraineni, recrutați în principal din Galiția, care luptau împotriva rușilor. Ei voiau să reînvie tradiția cazacilor zaporojeni, cei care au comis greșeala de a se răscula împotriva Regatului Polono-Lituanian, pentru a fi anexați de Rusia.

În perioada în care Ucraina s-a aflat sub ocupația Germaniei și Austro-Ungariei, Legiunea a fost cantonată în sudul Ucrainei. După destrămarea Imperiului Austro-Ungar, Legiunea a servit Republica Populară a Ucrainei de Vest. Ea a reprezentat nucleul Armatei Ucrainene Galițiene, care a luptat împotriva Poloniei, pentru controlul Lembergului și a regiunii din jurul acestui oraș polonez, azi în Ucraina. Ucrainenii au fost înfrânți, însă Lembergul a revenit Uniunii Sovietice după Cel de-al Doilea Război Mondial.

În estul Ucrainei, cântecul a fost folosit pentru a-i mobiliza pe luptătorii ucraineni care se luptau cu rușii. De aceea, în perioada sovietică, cei care cântau acest imn interzis erau bătuți, amendați sau aruncați în închisoare. După invazia rusească din anul 2014, în Crimeea ocupată, acest cântec a fost din nou interzis.

Cântecul a fost preluat de trupa pop-rock BoomBox, care a decis să nu mai concerteze în Rusia, după invazia din 2014. În 24 februarie 2022, trupa BoomBox se afla în turneu în America de Nord. Rockerii ucraineni și-au întrerupt turneul și s-au întors în țară, unde s-au înrolat în armată, pentru a lupta împotriva cotropitorilor. Solistul Andri Hlivniuc, îmbrăcat în uniformă militară, a fost înregistrat în timp ce cânta acest imn, în centrul Kievului. Piesa muzicală, postată pe Instagram, a fost preluată și remixată de trupe occidentale, inclusiv de englezii de la Pink Floyd, care au dorit să își manifeste în acest fel solidaritatea cu poporul ucrainean. Cântecul a devenit rapid viral și a strâns zeci de milioane de vizualizări.

Related posts

One Thought to “Un cântec patriotic ucrainean a devenit viral, după ce a fost preluat de Pink Floyd”

  1. […] Cântecul ”Oi, u luz cervona kalina” a fost imnul Legiunii Ucrainene a Pușcașilor din Sici. După invazia rusească a Ucrainei, din 24 februarie 2022, cântărețul Andri Hlivniuc, solistul trupei pop-rock BoomBox, a înregistrat o variantă a capella a acestui cântec. Ea a fost preluată de Pink Floyd, sub titlul ”Hey, Hey, Rise Up!”. Cântecul este azi interzis în Rusia și în teritoriile ocupate, însă a devenit simbolul rezistenței ucrainene împotriva cotropitorilor, potrivit ClujToday.ro. […]

Leave a Comment