UMF Iuliu Hațieganu performează în rankingul universitar al țărilor cu economii emergente

Potrivit clasificării Emerging Economies University Rankings 2021, realizată de prestigioasa revistă britanică The Times Higher Education (THE), Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se regăseşte în jumătatea superioară (pe locul 251-300) a topului celor mai bune 606 universităţi, din 48 de ţări din zona Emerging Economies. Intrată pentru prima dată în acest clasament, UMF “Iuliu Hațieganu” se află pe locul al doilea, alături de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în ierarhia universitățlor din România.

În acest clasament sunt incluse 13 universități din România, dintre care trei sunt din Cluj-Napoca: Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Tehnică. Pe primul loc, în clasamentul național, se situează Academia de Studii Economice din București. În ranking-ul pe anul 2020, au fost incluse nouă universități din România.

“UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca este listată pentru prima dată în acest clasament și ne bucurăm că am intrat direct pe poziția a doua în topul universităților din România. Aceste performanțe înscriu școala medicală clujeană în elita universităților europene, dar și de la nivel mondial. Pe lângă prestigiul câștigat, o astfel de recunoaștere internațională ne motivează și ne responsabilizează să menținem și chiar să ne depășim standardele”, a declarat prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Clasamentul Emerging Economies University Rankings 2021 a fost realizat în baza a 13 indicatori de performanță, aceiași folosiți și la clasamentul mondial al universităților THE World University Rankings, ce măsoară performanța unei instituții sub aspectul activităților de predare (Teaching), activităților de cercetare (Research), impactulului rezultatelor cercetării – citările (Citations), gradului de internaționalizare (International Outlook) și transferului de cunoștințe către mediul socio-economic (Industry Income). UMF “Iuliu Hațieganu” ocupă primul loc în România la categoriile Predare (Teaching) și Perspective Internaționale (International Outlook). 

Orice țară cu o economie emergentă avansată, emergentă secundară sau de frontieră, potrivit FTSE Country Classification Process realizat de Bursa din Londra, a fost eligibilă pentru includerea în evaluare. România se situează în categoria economiilor emergente secundare, alături de țări precum China, India, Rusia, Arabia Saudită, Pakistan, Indonezia, Filipine, Emiratele Arabe Unite. În acest an, primele cinci locuri din clasamentul global sunt ocupate de universități din China.

Related posts

Leave a Comment