UE a aprobat intrarea Ucrainei şi Republicii Moldova în Comunitatea Energiei

Uniunea Europeană a aprobat, vineri, intrarea Ucrainei şi Republicii Moldova în Comunitatea Energiei, menită să creeze o piaţă lărgită cu state din afara UE, dar decizia va deveni efectivă după ce aceste ţări vor modifica legislaţia în domeniul gazelor, pentru a o corela cu regulile comunitare.Comunitatea Energiei a fost înfiinţată în 2006.
“Consiliul ministerial al Comunităţii Energiei a aprobat astăzi intrarea Ucrainei şi Republicii Moldova în organizaţie”, după ce vor completa lacunele legislative, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).
În afară de statele UE, din Comunitatea Energiei mai fac parte Albania, Bosnia, Croaţia, Macedonia, Muntenegru şi Serbia, precum şi Misiunea Administraţiei interimare a Naţiunilor Unite în Kosovo.
“Accesul Ucrainei şi Republicii Moldova în tratatul Comunităţii Energiei va avea un efect de catalizare a reformelor în sectorul de profil din aceste ţări, care va conduce la o piaţă energetică largă, guvernată de reglementări comune”, a declarat comisarul pentru Energie Andris Piebalgs.
Acest fapt va ajuta în special Ucraina, ţară importantă pentru tranzitul gazelor, să îşi modernizeze infrastructura, în timp ce UE va progresa în privinţa obiectivului de îmbunătăţire a securităţii energetice, a mai spus Piebalgs.
Comisarul a cerut Parlamentelor din Ucraina şi Moldova să adopte rapid o nouă legislaţie în domeniul gazelor.

Related posts

Leave a Comment