Celebra inscripţie “Arbeit macht frei” de la Auschwitz a fost furată

Celebra inscripţie în limba germană “Arbeit macht frei”, situată deasupra porţii de intrare a fostului lagăr nazist al morţii de la Auschwitz-Birkenau (sudul Poloniei) a fost furată de persoane necunoscute în cursul dimineţii de vineri.Circa 1,1 milioane de persoane au fost exterminate de nazişti între 1940 şi 1945 în acest lagăr, dintre care un milion erau evrei.
“Sunt bulversat şi indignat de furtul comis în timpul nopţii pe teritoriul fostului lagăr german al morţii de la Auschwitz-Birkenau”, a declarat el, într-un comunicat, preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski. “A fost furat un simbol cunoscut în lumea întreagă, al cinismului călăilor hitlerişti şi al suferinţelor victimelor lor. Acest act merită cea mai severă condamnare”, a adăugat preşedintele. Kaczynski a adresat un apel pentru sprijinirea forţelor de ordine ca să găsească inscripţia. “Datoria noastră comună este să o aducem la locul ei”, a declarat el.

Zeci de poliţişti, însoţiţi de câini, au fost mobilizaţi vineri şi au fost instalate baraje rutiere. Poliţia a promis o recompensă oricărei persoane ale cărei informaţii ar putea contribui la găsirea acestei bucăţi de metal cu o lungime de cinci metri şi arestarea celor vinovaţi.
În ceea ce priveşte Germania, aceasta “speră că se va face rapid lumină” în privinţa furtului, după cum a afirmat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Andreas Peschke.
“Sperăm că se va face rapid lumină în privinţa acestui jaf şi că pagubele suferite de Memorialul de la Auschwitz vor fi reparate”, a subliniat el, într-o primă reacţie oficială germană la acest furt.
Reamintind “responsabilitatea istorică” a Germaniei în uciderea în masă a evreilor, purtătorul de cuvânt a subliniat că Berlinul susţine păstrarea obiectivului de la Auschwitz.

Furtul inscripţiei este “o mare durere şi un şoc pentru toţi supravieţuitorii şi urmaşii supravieţuitorilor” Holocaustului, a apreciat, vineri, unul dintre liderii comunităţii germane de evrei.
“Ce pot spune? Este şocant, dureros, crud şi de prost gust. În mod evident, doare”, a declarat Dieter Graumann, vicepreşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania.
Refuzând să “speculeze” asupra acestui furt comis în dimineaţa zilei de vineri, el a apreciat că “totul este posibil: poate fi vorba de un act antisemit, poate fi unul de natură politică sau non-politic”.
“Dar este de prost gust şi face rău. Iar eu pornesc de la principiul că autorităţile competente din Polonia îi vor găsi repede pe cei vinovaţi şi vor face astfel încât un asemenea lucru să nu se mai repete în viitor”, a adăugat Graumann.

Related posts

Leave a Comment