UDMR vrea cotă unică de impozitare, TVA de 19 la sută și reducerea contribuțiilor sociale

Președintele UDMR, Hunor Kelemen, a prezentat la Cluj principalele elemente din strategia fiscală a Uniunii. În esență, documentul prevede reducerea fiscalității, concomitent cu măsuri dure pentru reducerea economiei negre și pentru mărirea veniturilor la bugetul de stat, prin îmbunătățirea gradului de colectare.Hunor Kelemen a precizat că aceste măsuri sunt necesare pentru că, anul viitor, România va avea de rambursat suma de șapte miliarde de euro, în contul împrumuturilor luate de la instituțiile financiare internaționale. În opinia liderului UDMR, singura soluție pentru ca aceste rambrusări să nu fie resimțite de populație ar fi crearea de noi locuri de muncă.

Hunor Kelemen dorește să stimuleze crearea de noi locuri de muncă prin măsuri fiscale. Astfel, el spune că, pentru următorii ani, este necesară păstrarea cotei unice de impozitare de 16 la sută, în condițiile în care aproape toate statele din jurul României au cote unice mai mici. De asemenea, liderul UDMR a propus revenirea TVA la nivelul de 19 la sută, precum și reducerea contribuțiilor sociale ale angajaților și angajatorilor, în două trepte. În prima etapă, contribuțiile angajatorilor ar urma să fie reduse cu 3,5 la sută și cele ale angajaților cu 2,5 la sută, iar apoi ar urma să fie aplicată o nouă reducere a tuturor acestor contribuții, cu 2 la sută.

Președintele UDMR a precizat că aceste măsuri pot fi aplicate doar concomitent cu întărirea disciplinei fiscale. El a calculat că dacă economia neagră va fi redusă cu 20 – 25 la sută, măsurile propuse de UDMR pot fi aplicate fără nici o problemă. În plus, Hunor Kelemen a propus introducerea unei taxe de solidaritate, pentru următorii trei ani, prin care cei care au venituri mai mari să contribuie mai mult.

Related posts

Leave a Comment