Ucraina va fi adera la Uniunea Europeană doar la pachet cu Republica Moldova


Uniunea Europeană a dat un semnal neoficial referitor la posibilitatea obţinerii calităţii de membru, dar a avertizat că solicitarea Kievului de aderare la UE poate fie examinată doar în comun cu solicitarea cu Republica Moldova, anunţă în 7 decembrie publicaţia „Kommersant-Ucraina”.Potrivit datelor publicaţiei, acestea sunt condiţiile pe care le-au prezentat reprezentanţii Comisiei Europene diplomaţilor ucraineni în cadrul summitului Ucraina-UE, care s-a desfăşurat la 4 decembrie la Kiev.
“Conform tradiţiilor neoficiale ale Uniunii Europene extinderea întotdeauna se produce în grupuri. Şi ca în viitorul îndepărtat Ucraina să devină membru UE, vă trebuie să găsiţi un partener în grupa voastră. Ucraina s-a pus în acord cu acest raţionament şi a anunţat că în calitate de partener a ales Republica Moldova”, a explicat poziţia Comisiei Europene un înalt funcţionar al Bruxelles-ului pentru publicaţia ucraineană.
Cei din MAE al Ucrainei spun că nu au avut o altă opţiune. “Formal noi însuşi am optat Republica Moldova în calitate de partener. Dar de-facto nu am avut posibilitatea să refuzăm”, – a afirmat o sursă a publicaţiei din instituţia de politica externă ucraineană.
După cum menţionează publicaţia, sincronizarea procesului de integrare europeană poartă o serie de riecuri pentru Kiev. Principalul este legat de existenţa nerecunoscutei Republici Moldoveneşti Transnistrene. Doar că demnitarii europeni –de exemplu, comisrul european pentru afaceri comerciale şi de politică europeană a vecinătăţii Benita Ferrero-Valdner consideră, că după schimbul puterii în Republica Moldova, unde comuniştii s-au lipsit de dreptul monopolist de formare a politicii externe în această ţară au apărut perspective bune pentru dezvoltarea interelaţiilor cu UE.
“Republica Moldova este o ţară mică, are un alt tip de economie, legislaţia acesteia este mult mai adaptată la acquis communautaire. Negocierile cu Chişinăul sunt mult mai simple, decât cu Kievul, şi nu o să rămân mirată, dacă vom semna acordul de asociere cu Republica Moldova mai devreme, decât de Ucraina”, a declarat reprezentantul Comisiei Europene, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Related posts

Leave a Comment