Transfer politic masiv la Turda: PNL a câștigat un primar și un deputat

Configurația politică s-a schimbat radical la Turda. PSD Cluj a suferit pierderi însemnate: a rămas fără cei mai importanți piloni politici, care au trecut la PNL.

Prima care a schimbat partidul este deputatul Cristina Burciu. Chiar dacă ea nu a fost printre cei mai activi parlamentari, plecarea unui parlamentar spre noua coaliție de guvernare slăbește și mai mult PSD. Cristina Burciu a fost exclusă din PSD după ce a votat în favoarea instalării noului Guvern condus de Ludovic Orban.

De asemenea, a fost exclus din PSD și primarul Cristian Matei. Acesta și-a depus adeziunea la PNL și a devenit membru al acestui partid, în ciuda opoziției unora dintre membrii conducerii locale a PNL Turda, în frunte cu fostul lider Nicolae Giiurgiu. Acesta a demisionat din funcție, alături de mai mulți colegi. Nicolae Giurgiu a demisionat și din Consiliul Local Turda.

Însă mișcările politice de la Turda nu sunt decât un simptom. Din cauza conflictelor interne din PSD Cluj, este neclar dacă acest partid mai are reprezentare parlamentară sau nu. Senatorul Vasile Ilea a trecut la Pro România. Noul președinte al PSD Cluj, Liviu Alexa, afirmă că ultimii doi deputați, Horia Nasra și Cornel Itu, care au trecut pentru o săptămână la Pro România, și-au pierdut calitatea de membri ai PSD, iar o eventuală întoarcere a lor în PSD nu ar putea fi pusă în discuție decât după un an, conform statutului acestui partid. Pe de altă parte, noul președinte al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, într-o emisiune de televiziune, că cei doi deputați sunt membri ai PSD.

La alegerile din 2016, PSD Cluj s-a ales cu un senator, Vasile Ilea, și trei deputați: Horia Nasra, Cornel Itu și Cristina Burciu.

Related posts

Leave a Comment