Tot mai mulți antreprenori IT iau în calcul mutarea afacerilor în Republica Moldova

Tot mai mulți antreprenori IT iau în calcul să își mute o parte din afaceri în Republica Moldova. Ei afirmă că reducerea facilităților fiscale de care se bucură industria IT ar face, pur și simplu, nerentabile domenii precum producția de software în regim outsourcing, adică pentru pentru beneficiari externi.

Republica Moldova a adoptat, de mai mulți ani, un regim fiscal care favorizează dezvoltarea companiilor de IT. Astfel, companiile care se înregistrează într-un parc tehnologic virtual beneficiază de o taxă unică de 7 la sută din venituri. Această taxă include totul, de la impozit pe venit la contribuții la fondurile de asigurări de sănătate ori la cele pensii și de șomaj. De asemenea, există o procedură simplificată de acordare a vizei de muncă pentru IT-ști, care pot să muncească practic de la distanță, dar să aibă contractele de muncă înregistrate în Moldova.

De aceea, companiile românești care vor să își mute afacerile în Moldova iau în calcul varianta în care contractele de muncă ale dezvoltatorilor de software vor fi înregistrate la subsidiarele lor din Moldova, însă munca la distanță va fi prestată tot din România. De asemenea, aceste companii pot să angajeze, cu ajutorul unor specialiști moldoveni în resurse umane, dezvoltatori de programe informatice din alte state care au făcut parte din Uniunea Sovietică. Așa ar fi, de exemplu, Armenia sau Georgia. Și acești informaticieni pot să lucreze de la distanță.

Aceste soluții sunt gândite în contextul în care guvernanții au redus facilitățile fiscale de care beneficiază domeniul IT. Specialiștii clusterului Cluj IT au calculat că, dacă măsurile propuse de Guvern vor deveni realitate, România va deveni a doua cea mai scumpă piață din regiune pentru servicii outsourcing, după Polonia. Acest lucru înseamnă că multe companii se vor îndrepta, pur și simplu, spre piețe cu forță de muncă mai ieftină.

Related posts

One Thought to “Tot mai mulți antreprenori IT iau în calcul mutarea afacerilor în Republica Moldova”

  1. […] Tot mai mulți antreprenori IT iau în calcul mutarea afacerilor în Republica Moldova […]

Leave a Comment