Tinerii greco-catolici, pe Calea Crucii prin centrul Clujului

Tinerii greco-catolici, conduși de episcopul unit de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, au participat la un ritual prin care au rememorat Calea Crucii străbătută de Mântuitorul Isus Cristos. Procesiunea a pornit din Piața Unirii și s-a încheiat la catedrala greco-catolică Schimbarea la față de pe Bulevardul Eroilor. Unul dintre tineri a purtat pe umeri o cruce de lemn de mari dimensiuni și straie care aminteau de cele ale lui Isus Cristos, în timp ce alți doi tineri au purtat veșminte asemănătoare cu uniformele legionarilor romani care au participat la Răstignire.”Au mers pe acest drum al urmării lui Cristos prin centrul oraşului, mai ales tineri greco-catolici, care au fost însoţiţi de Ierarhul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, de pr. Ioan Mătieş, vicar cu laicii, pr. Radu Tălpălariu, consilier pentru tineret, preoţi, persoane consacrate, studenţi seminarişti, membrii ai asociaţiilor laice ale Eparhiei de Cluj-Gherla şi credincioşi din parohiile clujene. Intrând în catedrală, toţi participanţii la acest traseu spiritual au primit mici cruci de hârtie pe care le-au fixat apoi pe o cruce mare de lemn amplasată în faţa sfântului altar. Procesiunea s-a încheiat printr-un timp de rugăciune în biserică, cu meditarea, de către tineri, a staţiunilor Căii Crucii – rugăciunea în amintirea Patimilor Domnului, a răstignirii şi a morţii Sale pe cruce pentru mântuirea sufletelor noastre”, spun organizatorii evenimentului.

În încheiere, pr. vicar Ioan Mătieş, preşedintele Uniunii Creștine din România, a rostit câteva cuvinte despre semnificaţia acestui traseu al Căii Crucii a Milostivirii: „Aici, în Calea Crucii, în Jertfa lui Isus pe Cruce, întâlnim această milostivire a lui Dumnezeu, manifestată prin Isus Cristos, Fiul Său şi, de aceea, aş vrea să-I mulţumim în seara aceasta, să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru toate dragostea plină de milostivire pe care a revărsat-o din plin peste noi. Îi mulţumim pentru că ne-a adus mântuire. Aici vedem o cruce formată din crucile noastre: aceasta este Milostivirea lui Dumnezeu! Isus poartă crucile noastre şi îi mulţumim din inimă! Să fim recunoscători pentru acest dar minunat care ni l-a oferit Tatăl milostiv şi iubitor. Să-I multumim lui Isus că a acceptat, fără nici un comentariu, să împlinească planul Tatălui şi să ne aducă mântuire”.

Pentru Biserica Catolică din întreaga lume, anul 2016 este, din iniţiativa Sfântului Părinte Papa Francisc, Anul Jubiliar al Milostivirii. Una dintre motivaţiile instituirii acestui an a fost faptul că „într-un moment de mari schimbări sociale, Biserica este chemată să ofere cu o forță mai mare semnele prezenței și apropierii lui Dumnezeu”. Papa a vrut ca Jubileul să deschidă, prin diverse acţini pastorale organizate în bisericile locale, o cale de a descoperi puterea milostivirii în viața cotidiană a credincioșilor. Calea Crucii a Milostivirii realizată de tinerii greco-catolici clujeni este o astfel de invitaţie la urmarea lui Cristos.

Momentul Căii Crucii a fost urmat azi de un alt ritual. Episcopul Florentin Crihălmeanu a spălat picioarele a 12 tineri care studiază Teologia, în amintirea gestului similar făcut de Isus Cristos celor 12 apostoli.

Related posts

Leave a Comment