TIFF. Primele efecte ale campaniei Salvați Marele Ecran: cinematografe redeschise în Cluj-Napoca, Gherla și Arad

Organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania au pornit un adevărat război de ariegardă, sub titlul ”Salvați Marele Ecran!”. Unii dintre cei mai renumiți cineaști români se luptă pentru salvarea cinematografelor care mai funcționează în România, în condițiile în care țara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul săli de cinema.Președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania, regizorul Tudor Giurgiu, a realizat o statistică îngrijorătoare. Din cele aproximativ 450 de cinematografe câte funcționau înainte de anul 1989, au mai rămas în funcțiune doar mai puțin de 30 de săli de cinema. În ultimii 25 de ani, practic, singurele cinematografe deschise au fost multiplexurile din centrele comerciale, care nu promovează decât producțiile cu succes la marele public. Există nouă județe în care nu funcționează nici un cinematograf, iar acest lucru echivalează cu o mare problemă de natură culturală, spune Tudor Giurgiu.

Un documentar tulburător, pe această temă, intitulat ”Cinema, mon amour”, a fost realizat de regizorul Alexandru Belc, ce s-a declarat consternat de situația în care au ajuns cele mai multe săli de cinema din România.

Totuși, există și motive de speranță. Unul dintre orașele care și-a păstrat cinematografele a fost Clujul. Sălile de cinema au fost preluate de municipalitate și modernizate, astfel că atrag din nou spectatorii. În ultimii ani, a fost redeschis cinematograful de cartier din Mărăști, care devenise discotecă. În acest an, va fi redeschis și cinematograful din cartierul Mănăștur, care va funcționa și pe post de centru comunitar. În orașul Gherla, municipalitatea a anunțat că va investi 170.000 de euro pentru redeschiderea cinematografului, iar la Arad va fi redeschis un cinematograf perfect funcțional, care și-a încetat activitatea pentru că nu mai făcea parte din nici o rețea de distribuție a filmelor.

Related posts

Leave a Comment