Telescopul european, Euclid, este pregătit de lansare

Telescopul spațial european, Euclid, va fi lansat din Florida într-o misiune care încearcă să rezolve una din cele mai vechi întrebări științifice: “din ce este făcut Universul?”.

Scopul misiunii Euclid este să realizeze o hartă imensă tridimensională a Cosmosului, ca să îmbine unele dintre proprietățile așa-numitei materii întunecate și energia întunecată. Împreună, aceste fenomene par să controleze forma și expansiunea a tot ceea ce vedem acolo.

Cercetătorii admit, totuși, că nu știu practic nimic despre Cosmos, atât materia întunecată, cât și energia întunecată nu sunt direct detectabile. “Acest mare decalaj în cunoștințe a însemnat că nu ne-am putut explica cu adevărat originile. Perspectivele lui Euclid vor fi cel mai bun pariu al nostru pentru a merge pe o cale de înțelegere”, crede profesorul astronom Isobel Hook de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie.

„Va fi ca și cum aș porni pe o navă înainte ca oamenii să știe unde este pământul în direcții diferite. Vom cartografia Universul pentru a încerca să înțelegem unde ne încadrăm în el și cum am ajuns aici, cum a ajuns întregul Univers de la punctul Big Bang până la frumoasele galaxii pe care le vedem în jurul nostru, sistemul solar și până la viață”, a declarat Hook pentru BBC News.

Obiectivele pe care trebuie să le îndeplinească telescopul

Telescopul Euclid de 1,4 miliarde de euro este pregătit să urce cu o rachetă Falcon-9 din Capecosmo Canaveral la ora 18:12 a României. Euclid va fi trimis într-o poziție de observare la aproximativ 1,5 milioane de km de Pământ, pe partea opusă a planetei față de Soare.

Deși este în primul rând un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA), misiunea are contribuții științifice și inginerești semnificative și din partea agenției spațiale americane (NASA).

Experimentele anterioare au sugerat că energia întunecată reprezintă aproximativ 70% din toată energia din Univers; materie întunecată aproximativ 25%; cu tot materialul vizibil – stelele, gazul, praful, planetele, care reprezintă doar restul de 5%. Pentru a dezlega natura celor 95%, Euclid va efectua un sondaj de șase ani, în două direcții.

O sarcină cheie va fi cartografierea distribuției materiei întunecate, materie care nu poate fi detectată direct, dar despre care astronomii știu că este acolo datorită efectelor gravitaționale asupra materiei pe care o putem vedea.

Euclid nu va putea spune definitiv „aceasta este natura materiei întunecate și a energiei întunecate”, dar ceea ce ar trebui să facă este să restrângă sfera modelelor și ideilor din gândirea actuală. Va
concentra atenția teoreticienilor și a cercetătorilor.

CITEȘTE ȘI:

Vehiculul Nasa a a găsit o “gogoașă” misterioasă pe planeta Marte

Sonda solară Parker a descoperit sursa vântului solar

Related posts

Leave a Comment