
Vizita lui Medvedev la Chişinău i-a impus pe liderii noii conduceri liberale şi democratice să-şi schimbe brusc retorica în politica externă. Summitul a durat două zile.Astăzi discuţiile din cadrul Consiliului şefilor statelor CSI în format extins au durat mai puţin de jumătate de oră, majoritatea subiectelor incluse în agenda de lucru au fost puse la punct în cadrul şedinţei în format restrâns. Membrii delegaţiilor internaţionale care nu sunt antrenaţi în întâlniri bilaterale asistă azi la concertul orchestrei simfonice de tineret din CSI şi au o deplasare relaxantă la Cricova. Oficial, summitul CSI de la Chişinău a luat sfarşit.
Este interesant că Summitul CSI a modificat retorica liderilor politici care s-au ajuns la guvernare pe un mesaj pro-occidental. Nu doar Marian Lupu, dar şi Mihai Ghimpu sau Vlad Filat consideră că locul şi rostul Republicii Moldova este în CSI.
Preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, a declarat, luni, la deschidere summit-ului şefilor de stat din CSI, care a avut loc la Chişinău, că Republica Moldova va rămâne în spaţiul CSI şi va continua aprofundarea relaţiilor bilaterale şi multilaterale cu statele membre ale Comunităţii. Ce putere de atracţie are summitul CSI, încât a schimbat radical politica “unionistă” a lui Mihai Ghimpu.
Ghimpu a afirmat că Republica Moldova planifică să exploateze platforma Comunităţii Statelor Independente pentru dezvoltarea şi consolidarea activităţilor sale în acest spaţiu, pe toate direcţiile. “Rămânem în cadrul CSI şi intenţionăm să consolidăm relaţiile atât bilaterale, cât şi multilaterale cu toate statele membre ale Comunităţii“.
Câteva zile mai devreme, Preşedintele interimar al Moldovei a declarat pentru presa pro-liberală că viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană, iar Comunitatea Statelor Independente este una inutilă pe motiv că nu a soluţionat niciodată problemele pe care le are un stat membru. “Care a fost scopul creării CSI (comunitate ce reuneşte fostele republici sovietice cu excepţia ţărilor baltice şi a Georgiei – n.red.) o ştiu mai bine cei care au constituit organizaţia – Federaţia Rusă, Ucriana şi Belarus. Ce ne-a dat nouă CSI-ul, însă, e greu de spus. Practic, nu am câştigat nimic“, a declarat Ghimpu, într-un interviu pentru presa de la Chişinău.
Un repertoriu identic, schimbat grabnic, are prim-ministrul moldovean Vlad Filat, care a fost văzut ca un politician nou, apropiat de politica românească şi europeană. Într-un interviu acordat pentru publicaţia rusă „Kommersant” Filat a precizat: Republica Moldova tinde spre UE, iar NATO nu este o prioritate pentru ea, şi a amintit că, potrivit Constituţiei, Republica Moldova este un stat neutru şi îndeamnă Rusia „să asigure această neutralitate”. Premierul moldovean Vlad Filat îşi propune „să dea un alt impus relaţiilor cu Moscova şi pas cu pas să soluţioneze problemele acumulate”, toate acestea pentru „a elimina barierele în calea producătorului moldovean pe piaţa rusă”.Tot Filat a dezminţit zvonurile privind unirea inevitabilă a Republicii Moldova cu România, calificându-le drept „rezultat direct al propagandei duse de comunişti în perioada electorală”.”Poporul nu vrea unire şi aceasta este imposibilă juridic”. a conchis Filat.
Noua conducere a Republicii Moldova se va axa pe nişte negocieri cu Tiraspolul şi va opta pentru o abordare proprie în chestiunea transnistreană.