Străinii, interesați să investească în energia verde

România oferă tot mai multe oportunități pentru relații comerciale și investiții, iar străinii sunt din ce în ce mai interesați de piața românească a energiei regenerabile.La nivel global, investițiile în energia verde au crescut considerabil în ultimii ani. În acest sector, lideri de piață sunt Statele Unite ale Americii și China. La sfârșitul anului 2013, chinezii și-au exprimat intenția de a investi în România aproximativ 8,7 miliarde de euro în segmentul energetic. Printre proiectele de interes pentru China se enumară și reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești.Anul trecut, la invitația senatorului PSD Alexandru Cordoș, conducerea companiei chineze Ghezouba International Engineering Co (CGGC) a efectuat o serie de vizite în județul Cluj,participând la întâlniri strategicepentru implementarea proiectelor de infrastructură zonală, organizate de autoritățile locale. Companiei chineze i s-a prezentat stadiul proiectului, cât și studiul de fezabilitate pentru Hidrocentrala Tarnița- Lăpuștești.

Subiectul dezvoltării sectorului energiei regenerabile a fost atins și în cadrul recentei vizite la Stockholm a Grupului de Prietenie România – Suedia condus de președintele Grupului parlamentar,senatorul Alexandru Cordoș, unde au avut loc o serie de întâlniri cu reprezentanţii Parlamentului Suedez, Susanne Eberstein, Vicepreşedintele Parlamentului Suediei, reprezentanţi ai Grupului parlamentar de prietenie din cadrul Parlamentului Suediei, condus de domnul Peter Jeppsen, cu domnul Harald Fries, director pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe suedez precum și cu reprezentanții ai Camerei de Comerț din Stockholm.

“Dezvoltarea sectorului energetic regenerabil poate plasa România ca un furnizor important și puternic pentru statele europene. În prezent, s-au investit 3,5 miliarde de euro în energia eoliană și în sectorul energiei solare fiind instalați circa 880 de MW la sfârșitul anului 2013. Pe acest segment, țara noastră poate să devină un partener important alături de Suedia, beneficiind astfel de expertiza acestora în domeniul energiei regenerabile.” a declarat senatorul Alexandru Cordoș.

Related posts

Leave a Comment