Statul se imprumuta, romanul plateste. Vreo 1.000 de euro pe cap de cetatean!

Sute de milioane de euro ne costă amânarea tranşelor din imprumuturile negociate cu organismele financiare internaţonale, transmite Realitatea Tv. Bani în plus, pe care îi plătim doar pentru că nu avem un Guvern susţinut de Parlament. Suma se adaugă la creditele şi dobanzile pe care le plătim oricum din cauză că Executivul nu a reuşit să reducă cheltuielile bugetare.Dobanda pentru cele aproape 800 de milioane de euro imprumutate vineri de Ministerul de Finanţe de la băncile locale ne va costa 125 de milioane de euro pe trei ani. Dacă am fi luat banii de la FMI am fi facut o economie de 42 de milioane de euro. Dacă România nu mai primeşte anul acesta banii de la FMI, va trebui să înlocuiască acest credit dar şi pe cel de la Comisia Europeană, pierdut deja, cu împrumuturi bancare de 2,5 miliarde de euro.

Aşadar, faptul că nu avem un Guvern cu care să negocieze Fondul Monetar ne va costa în plus 131 de milioane de euro în trei ani, doar costul suplimentar al dobanzilor percepute de bănci.

Oficial, anul acesta statul trebuie să se împrumute, pentru că nu a reusit să reducă din cheltuieli, 7,3% din PIB adică 8,7 miliarde de euro. Banii însa i-a luat deja prin cele patru tranşe de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Fiecare dintre noi vom plăti apetitul pentru credite al statului. 420 de euro este suma pe care fiecare român trebuie să o scoată din buzunar pentru a achita împrumuturile statului din 2009. Suma ajunge la 1.000 de euro dacă vorbim de întregul credit de la FMI care este programat să fie încasat în tranşe până în 2011.

Related posts

Leave a Comment