Sorin Apostu rămâne în arest, a decis ÎCCJ


Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, a fost dus ieri la Bucureşti pentru un nou recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).Apostu a încercat să obţină eliberarea din arest, după ce Curtea de Apel Mureş a decis, în 16 mai, să-l ţină în continuare după gratii, apreciind că măsura privativă de libertate este temeinică şi legală în cazul său. Apostu se află în arest preventiv din 11 noiembrie 2011.
Cererea de înlocuire a măsurii arestului cu cea de a nu părăsi localitatea i-a fost respinsă lui Apostu, iar principalul motiv a fost acela că motivele de menţinere a arestului subzistă, având în vedere declaraţiile martorilor date în faţa instanţei, pe care judecătoarea le-a comparat cu cele date de aceleaşi persoane la audierile de la DNA, în urmă cu o jumătate de an. „Este perfect adevărat că s-au invocat aspecte personale favorabile în prezenta cauză pentru a se justifica cererea subsidiară formulată de către acest inculpat în sensul înlocuirii celei mai drastice măsuri preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea, dar reevaluând întregul probatoriu al cauzei, şi analizând comparativ conţinutul declaraţiilor date de cei patru martori audiaţi în şedinţă publică la termenul de judecată din 14 mai 2012, cu cele date de aceleaşi persoane în faza urmăriri penale şi cu aspectele rezultate din redarea convorbirilor telefonice purtate între inculpaţii din prezenta cauză cu terţi (printre care se află şi aceşti patru martori) se constată că la acest moment procesual este oportună menţinerea inculpatului în stare de arest preventiv, şi pe cale de consecinţă a se respinge cererea sa subsidiară (la care s-a făcut referire mai sus) deoarece prevederile art. 148 alin.1 lit.f Cod procedură penală subzistă faţă de acesta”, se arată în motivarea Curţii de Apel Mureş.
Apostu va mai avea un recurs mâine, tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), unde judecătorii vor pune în cumpănă respingerea unei cereri de liberare sub control judiciar a lui Apostu, sentinţa fiind pronunţată tot la Mureş, în 4 mai.
Călin Stoia, coinculpat în dosarul de corupţie al fostului primar al Clujului Sorin Apostu, nu s-a mai prezentat la recursul de la ÎCCJ, decizia fiind luată miercuri dimineaţa, împreună cu avocatul său, Sergiu Bogdan. Amintim că în şedinţa de judecată din 14 mai, de la Curtea de Apel Mureş, i-a fost respinsă cererea de modificare a unei obligaţii impuse după ce a fost pus în libertate sub control judiciar. Mai exact, Stoia a cerut să i se ridice interdicţia de a lua legătura cu două martore din proces, Olga Ionuţiu şi Andreea Tohotan, care lucrează la firmele pe care le controlează. Stoia a motivat solicitarea prin faptul că doreşte să se întoarcă la muncă, însă biroul Olgăi Ionuţiu se învecinează cu al lui, prin urmare ar fi imposibil să nu se întâlnească pe holul firmei.

Related posts

Leave a Comment