Sinodul Bisericii Române Unite alege azi noul episcop de Cluj-Gherla

Membrii Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, vor alege azi numele viitorului episcop de Cluj-Gherla. Eparhia clujeană a rămas fără păstor după decesul PS Florentin Crihălmeanu, care s-a îmbolnăvit de coronavirus la începutul anului.

Practic, înalții ierarhi vor avea pe masa de lucru trei ipoteze de lucru. Prima ar fi transferul unui episcop eparhial la Cluj. În Biserica Română Unită cu Roma, unul dintre episcopii eparhiali este Eminența Sa Cardinalul Lucian Mureșan, care conduce Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș. Transferul său la Cluj este exclus. Ceilalți episcopi eparhiali sunt PS Virgil Bercea de Oradea, PS Alexandru Mesian de Lugoj, PS Vasile Bizău de Maramureș, PS Mihai Frățilă de București și PS John Michael Botean, de Canton-Ohio din Statele Unite ale Americii.

O altă variantă ar fi numirea unuia dintre episcopii care nu conduc eparhii. Aceștia sunt PS Claudiu Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore din Blaj, PS Cristian Dumitru Crișan, episcop auxiliar pentru Arhieparhia de Alba Iulia și Fărăgăraș, și PS Călin Ioan Bot, episcop auxiliar pentru Eparhia de Lugoj.

Cea de-a treia variantă ar fi hirotonirea unui preot celibatar sau văduv, bine educat, cu experiență și cu un caracter puternic.

 

Related posts

Leave a Comment