Șezătoare tradițională la Răchițele: „De dor și de drag”

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), derulează în această perioadă un proiect de cercetare a cântecelor, jocurilor, tradițiilor și obiceiurilor populare, care aveau loc, mai demult, în satul tradițional, la început de primăvară.

Astfel, joi, 24 februarie 2022, specialiștii instituției vor fi prezenți în localitatea clujeană Răchițele, situată la poalele Vlădesei.

Sub genericul „De dor și de drag” – șezătoare tradițională la Răchițele, de la ora 11:00, la Muzeul Școlii Gimnaziale din localitate, se va desfășura o întâlnire cu membrii Grupului „Păstrătorii Tradiţiei Răchiţele”, coordonator prof. Marioara Boc. Vor fi cercetate obiceiurile și tradițiile din localitate, referitoare la dragostea dintre tineri și modul de relaționare, în vederea căsătoriei. Totodată, membrii grupului, format din săteni, în cadrul unei șezători, vor prezenta cântece și jocuri tradiționale din zonă. Întreaga manifestare va fi filmată și fotografiată pentru arhiva instituției.

Evenimentul va fi organizat cu respectarea tuturor măsurilor și a regulilor de siguranţă sanitară impuse de autorități.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj desfășoară periodic ample campanii de cercetare a tradițiilor și obiceiurilor din satele clujene. Recent, echipa de cercetare a fost prezentă în satul clujean Ceanu Mare, unde s-a întâlnit cu horitorul Traian Balcău. Aici au fost documentate mai multe obiceiuri legate de pregătirea, în satul tradițional, pentru venirea primăverii, dar și despre muncile agricole din timpul anului, în vederea realizării unui film documentar etnografic.

Related posts

Leave a Comment