Școală cu spații ca-n Occident: Liceul Teoretic ”Elf„ și-a inaugurat noua sa clădire

Liceul Teoretic ”Elf” din Cluj-Napoca și-a inaugurat noul corp de clădire în care vor învăța elevii de gimnaziu și liceu. Clădirea a fost adaptată de arhitecți special pentru nevoile unei școli moderne.

Printre cele mai spectaculoase detalii ale școlii se află spațiul de recreere și luat masa de pe acoperiș, terenul de baschet/handbal sau fotbal tot de pe acoperiș, zonele de relaxare de pe holuri, care includ și plase ca de păianjen, suspendate între etaje, în care elevii pot sta.

Sălile de clasă sunt spațioase și luminate natural din mai multe părți. Descoperiți cum arată această școală nouă din video-ul următor.

În noua clădire a Liceului Teoretic ”Elf” vor învăța 14 clase cu 342 de elevi, dintre care 257 de gimnaziu și 85 de liceu.

Clădirea are un regim de înălțime de 2S+P+4E+5R, construcția și designul celor 8 niveluri contribuind la generarea unui spațiu în care elevii și profesorii vor beneficia de o varietate largă de oportunități de învățare, colaborare și inovație. Acest sediu este dedicat învățământului gimnazial și liceal.
Accesul în clădire se va face din strada Bună Ziua, dar și din strada Mozart, pe latura nordică.

–  Clădirea are 8 niveluri și poate acomoda până la 600 de elevi și cadre didactice
–  Sediul este destinat învățământului gimnazial și liceal
–  Sunt disponibile 20 de săli de clasă, multiple laboratoare și ateliere (științe, informatică, muzică, artă, tehnologie și digitalizare), cabinet psihologic, cabinet medical, bibliotecă
–  Terasa de la nivelul superior este amenajată pentru socializare, sport și recreere

„Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul ce domneşte într-însa” (Regele Ferdinand I)

„Regele Ferdinand I, la semnarea decretului de înființare a școlii politehnice din Timișoara a spus: „Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul ce domneşte într-însa”. Spiritul Elf ne-a motivat să căutăm oportunități de dezvoltare a unui campus școlar care să poată pune la dispoziția elevilor și profesorilor un spațiu de învățare modern. Mutarea gimnaziului și liceului în acest spațiu reprezintă un pas important pentru școala noastră și sperăm ca entuziasmul de a găsi cele mai bune soluții pentru învățământul clujean să ne rămână alături mereu. Mulțumim domnilor Emil Petrean și Ionel Năstasă – proprietarii clădirii și doamnei arhitect Laura Bojescu, părinți din comunitatea Elf, pentru ajutorul oferit în atingerea acestui țel’’, a declarat Ana Câmpean, directorul executiv al Liceului Teoretic „Elf”.

„Varietate de culori, texturi, materiale și scara obiectelor asistă funcția de învățare”

„Am urmărit câteva principii esențiale în conversia spațiilor, prin armonizarea diverselor tipuri de spații și activități, urmărind un concept bazat pe funcționalitate și stimularea procesului de învățare. Designul clădirii oferă o bună conexiune cu exteriorul, atât în plan orizontal, cât și în plan vertical. La nivelul parterului, conexiunea se realizează prin amenajarea unei piazzete de acces și o curte interactivă pentru elevi. În plan vertical, atriumul înălțat pe 4 niveluri și cele două axe de circulație conduc către terenul de sport și terasa amenajată la nivelul superior al clădirii.”, a declarat arhitectul clădirii, doamna Laura Bojescu.

20 de săli de clasă și spații variate potrivite nevoilor elevilor

Clădirea dispune de 38 de locuri de parcare și sală de mese la subsol, un hol de recepție cu circulații scară și lifturi, săli de clasă, grup sanitar, cabinet medical și izolator (parter).

Etajele 1-4 sunt destinate învățământului, compartimentate în 4/5 săli de clasă pe etaj, spațiu de relaxare în pauze, secretariat, laboratoare, ateliere, cabinet psihologic, bibliotecă, sală de lectură și sală profesorală. Fiecare nivel este dotat cu o zonă de anexe cu grupuri sanitare și acces pentru persoanele cu dizabilități. Nivelurile comunică între ele printr-un gol interior. Etajul 5 și supanta este destinată activităților fizice, fiind dotate cu grupuri sanitare, vestiare, sală de activități, birou, teren de sport și terasă acoperită.

Finisaje moderne cu accent pe experiența educațională

Ferestrele dispuse în număr mare pe întreaga înălțime a etajelor, dimensiunea sălilor de clasă și ventilarea acestor spații definesc spațiul adecvat în care copiii își vor petrece timpul. În construcția și finisarea clădirii s-au folosit izolații termice, hidrofuge, pentru economia de energie și protecția împotriva zgomotului, de ultimă generație. Se va asigura iluminarea și ventilarea naturală a tuturor spațiilor prin intermediul ferestrelor dispuse pe laturile estică, vestică și sudică a clădirii. Iluminatul artificial va fi preponderent incandescent pentru spațiile locuibile și fluorescent pentru spațiile tehnice.

Verticalele albe, modulare ale fațadelor dispuse dezordonat în ordine, permit devierea de la regulă și conferă imaginii de ansamblu liniște și identitate. Terasa de la nivelul superior al clădirii, amenajată pentru socializare, sport și recreere culminează și completează procesul de schimbare, aducând cerul cu un pas mai aproape.”, completează arhitectul clădirii, Laura Bojescu.

VEZI ȘI:

Evaluarea Naţională: Şcoala Elf, cea mai bună din oraş

Spectacol de teatru, muzică și dans realizat de elevii de la Şcoala Elf

 

Related posts

Leave a Comment