Saltera Cluj sau cum să îţi construieşti o salină artificială

În Cluj apar tot mai multe saline artificiale, care oferă beneficiile haloterapiei pentru cei care au nevoie de ele. În aceste saline, sunt utilizate mai multe tipuri de sare, adusă din minele din Transilvania, dar şi din Himalaya, potrivit ClujInsider.ro.

Salinele artificiale au fost create pentru a oferi beneficiile haloterapiei şi celor care, din lipsa timpului sau a banilor, nu îşi permit să petreacă perioade mai lungi în salinele naturale. Haloterapia reprezintă efectele benefice pe care aerul sărat le are asupra organismului uman şi este utilă în combaterea unor afecţiuni ale sistemului respirator. În Cluj, aceste saline artificiale combină sarea extrasă din minele din Transilvania cu sare adusă din Himalaya, după cum spune Cătălin Dan, care a amenajat o salină în apropierea Gării din Cluj. Este vorba de salina Saltera, de pe strada Horea numărul 75. Salina are o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, iar amenajarea ei a costat aproximativ 30.000 de euro, afirmă antreprenorul Cătălin Dan.

 

”Noi facem aici haloterapie, care este tratamentul cu aer sărat. Este un procedeu simplu şi de efect, într-un mediu care simulează microclimatul unei saline naturale, pentru a trata diferite afecţiuni, în special cele respiratorii şi de piele. La construcţia salinei am folosit 13 tone de sare de Praid, de sare de Himalaya şi sare de la Ocna Dej, toate în stare naturală, pentru a asigura un microclimat pur, antibacterian. Aerul pe care-l inspiraţi în interior este curat, fără alergeni şi saturat în ioni negativi, având o salinitate calculată de aproximativ 4,5 – 5 microni de NaCl per metru cub”, spune Cătălin Dan.

 

În general, salinele sunt amenajate în încăperi care imită condiţiile din salinele naturale. Saltera, de exemplu, funcţionează într-un demisol vechi, care a permis rapid crearea unui mediu care îl imită pe cel al salinelor săpate sub dealurile Transilvaniei. Vizitatorii salinelor artificiale sunt încântaţi de condiţiile oferite. ”Este foarte frumos amenajată şi pot să spun că sunt bucuroasă pentru că nu trebuie să mă duc până la Turda sau în altă parte, pentru a-i trata pe copiii mei, care au răcit. Am fost deja la câteva şedinţe şi se văd deja rezultatele”, spune una dintre clientele Saltera.

 

Medicii recomandă cure de câte 10 şedinţe în salinele naturale sau artificiale, în aşa fel încât haloterapia să aibă efectele scontate. O vizită la salină trebuie să dureze între 45 de minute şi două ore.

Related posts

Leave a Comment