Rusia şi China se alătură la politica de aplicare a unor sancţiuni dictate Iranului


Rusia şi China vor sprijini introducerea de noi sancţiuni la adresa Iranului pentru refuzul republiici islamice de-a avansa în raport cu comunitatea internaţională şi nedorinţa acesteia de-aşi suspenda programul nuclear.Înaltul Comisar al UE pentru politică externă Javier Solana a afirmat într-o declaraţie că dacă SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania, univoc se vor pronunţa pentru o înăsprire a sancţiunilor la adresa Teheranului, atunci şi Mosocva şi Phenianul nu se vor opune unei asemenea decizii.
Anterior marţi şeful Organizaţiei pentru energie atomică a Iranului Ali Akbar Salehi a anunţat că cercetătorii iranieni elaborează o nouă generaţie de centrifugi de îmbogăţire a uranului, care depăşeşte de 10 ori versiunea actuală ca putere. Potrivit spuselor acestuia, în viitorul apropiat se planifică dublarea producţiei de centrifugi.
De asemenea, acesta a anunţat că o parte din activităţile ce ţin de inaugurarea Staţiei Atomico-Electrice din Buşere, care este înălţată în comun cu specialiştii ruşi, a fost executată în proporţie de 96% şi în curând se planifică testarea presiunii acesteia.
Salehi a mai precizat că Teheran-ul poartă actualmente negocieri cu o serie de state în vederea creării unor staţii atomice electrice suplimentare pe teritoriul Iranului.

Related posts

Leave a Comment