Rusia: între mitocănism și perversitate istorică

Nu este pentru întâia oară când percepem o Rusie posesoare a unei culturi orientate emoțional excesiv de impulsiv și în a cărui vocabular oficial se regăsește furia, iritarea, indignarea, excitarea. Ultimele reacții la adresa șefului statului român exprimate de reprezentanții Moscovei nu au relevat nimic inedit. Să fie de vină faptul că Rusia se manifestă într-o profundă febră electorală?Indubitabil, Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova protestând dur faţă de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la evenimentele din 1941 și a viziunii șefului statului român care a enunțat că ar fi trimis şi el soldaţi români să lupte împotriva Uniunii Sovietice, s-a poziționat ca instituție succesoare de facto al fostului Imperiu al Răului.
Joaca cu istoria și minciuna crasă exprimată de demnitarii ruși confirmă că aceștia au devenit, potrivit viziunii istorico- politice, asociații criminalilor ruso-sovietici care au instituit ”Holocaustul Roșu” în Europa. Este regretabil că diplomația rusă nu s-a distanțat de strategia manipulării cifrelor victimelor din cel de-al doilea război mondial, care anul acesta ar fi devenit conform rușilor 27 de milioane. În perioada sovietică până de curând aceasta constituind 20 de milioane de morți. S-o mai fi descoperit prin subsolurile Kremlinului vreo 7 milioane între timp?!
Nici cele 20 de milioane nu reprezentau ab integrum ruși, ci sunt milioanele de vieți umane din spațiul postsocialist care au pierit în război. Există voci abilitate a unor istoricii ruși care susțin că până și cifra de 20 de milioane este inflamată.
Este regretabil că diplomația rusă nu scoate în evidență moartea a 50 de milioane de oameni, exterminați de Stalin și puterea comunistă rusă. Iar aceste vieți umane au constituit-o în mare măsură numeroase etnii din spațiul postsocialist: germani, polonezi, ucraineni, români, evrei, lituanieni, letoni, estonieni, unguri, georgieni, armeni, azeri, ceceni, dachestanezi, etc. Nu întâmplător Organizația de Securitate Colectivă din Europa a pus pe același picior de egalitate ideologia nazistă cu cea comunistă. Rusia a practicat aproximativ un secol o ideologie criminală la adresa statelor și altor națiuni sau naționalități, inducând o politică a terorii și a fricii. Pentru că ideologia criminală pe care o justifică și o absolvă diplomația rusă, în contextul actualității, este cea care a instituit lagărul morții, a dezumanizării și a impus teroarea și dictatura proletară ca model de referință.
În fapt, Rusia ”sovietelor” a masacrat vieți umane și a nenorocit popoare. Însăși faptul că Rusia a condamnat Pactul Molotov-Ribbentrop, pact care a divizat Europa, a nenorocit și a descreștinat popoare, arată o Rusie necurată, care, prin afirmațiile diplomaților ei de azi, nu și-a spălat păcatele istorice. Nesimțirea rusească transpusă de oficialii ruși se înscrie într-un registru a vechilor tehnici din patrimoniul NKVD/ KGB.
Timpul ”tătucului” sovietic a expirat, iar labilitatea rusească de a se erija în avocatul Imperiului criminal sovietic trădează, dincolo de o acută criză identitară, o viziune a dublelor standarde care presupune încurajarea formelor extremiste comuniste în spațiul postsovietic, așa cum se întâmplă în Republica Moldova prin Partidul Comuniștilor sau în regimurile separatiste inaugurate de Moscova.
Este adevărat că Rusia se află într-o acută criză economică, morală și identitară. Recent președintele rus Dmitrii Medvedev a lansat un nou proiect pentru un model economic propriu statului ruse, care să resusciteze economia rusă. Bătălia electorală din Rusia naște fronturi de presiune și în proximitatea geopolitică . Astfel, diligența rusă a creat un ”front al lui Putin”( electoral) în spațiul post-sovietic. Nu întâmplător un grup de mișcări sociale și grupuri socio-profesionale din Rusia și din statele postsovietice au inițat o acțiune de aderare la Frontul popular rus, condus de premierul Vladimir Putin. Printre semnatarii declarației se numără organizații din Belorusia, Estonia, Letonia, Finlanda, Republica Moldova(Noua Moldovă), iar din regiunea transnistreană și-a exprimat atașamentul mișcarea ”Renașterea Transnistriei”(lider Evghenii Șevciuc).
Febra electorală din Federația Rusă lasă spațiul mentalitar să interpreteze ce viitorul poate avea statul rus, în care comportamentul agresiv și arogant de mujik și fantoma ”măcelarului sovietic” răzbat în mesajele oficialilor și a instituțiilor Moscovei.
Neoeuroasiaticii lui Putin și liberalii lui Medvedev, sub cupola oligarhiei chekiste, își propun să restabilească percepția Russia is back!, ceea ce trădează slăbiciuni, emotivitate și complexe.
Nesimțirea diplomației moscovite exprimată prin aversitate, ură și frustare relevă o Rusia neputincioasă, dar periculoasă.

Related posts

Leave a Comment