Rusia ia în calcul achiziţia de armament din SUA

În următorii 15 ani, Rusia va cheltui 19 trilioane ruble (613 mld. $) pentru modernizarea armatei sale. În plus, pentru prima dată de la cel de-al doilea război mondial, o parte din tehnica de luptă şi tehnologia militară vor fi cumpărate din SUA, a declarat ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov, citat de presa rusă.
Reamintim că şi SUA vor să cumpere elicoptere militare din Rusia pentru dotarea armatei afgane, anunţul în acest sens al secretarului de Stat al Apărării, Robert Gates, stârnind protestele mai multor membri ai Congresului.
“Propunerile guvernului privind majorararea cu 46% a bugetului apărării pentru 2011-2020 sunt în curs de finalizare”, a spus Serdiukov la întoarcerea dintr-o călătorie în America, unde a negociat cu şeful Pentagonului, Robert Gates. „Este puţin din punctul de vedere al dotării forţelor noastre armate cu sisteme moderne. Puteam cere mai mult, dar era evident că nimeni nu ar fi acceptat asemenea cheltuieli. În ultima instanţă, 19 trilioane este o sumă serioasă, care va asigura numeroase comenzi pentru industria apărării”, a precizat Serdiukov.
Vedomosti aminteşte, în context, că în luna mai, preşedintele Dmitri Medvedev a cerut ca ponderea armamentului modern în armata rusă să atingă 30% până în 2015. Acum, Ministerul apărării vrea să ridice acest indice la 79% până în 2020. În acest scop, Rusia trebuie să recurgă la ajutorul foştilor adversari strategici. “Sunt multe lucruri interesante, în special în domeniul comunicaţiilor şi a tehnologiilor informaţionale şi, posibil, în sfera armamentului de înaltă precizie”, a spus ministrul rus al Apărării referindu-se la posibilele achiziţii din SUA.
Experţii au spus că, în pofida interdicţiilor în vigoare, propunerea va primi toate aprobările necesare, astfel încât, pentru prima dată în ultimii 70 de ani, Rusia va importa legal producţie militară din SUA.

Related posts

Leave a Comment