Germania şi Marea Britanie, optimiste în legătură cu Republica Moldova

David Lidington, ministru de stat britanic pentru Europa, şi Werner Hoyer, ministru de stat în ministerul de externe german s-au oprit la Bucureşti după o vizită comună la Chişinău. Cei doi au părut optimişti în legătură cu drumul european al Republicii Moldova şi cu soarta conflictului transnistrean. Reprezentantul Germaniei a anunţat venirea Angelei Merkel la Bucureşti, luna viitoare.
Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a reafirmat, după întâlnirea cu cei doi, sprijinul României pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi a arătat că oficialii români încearcă să sensibilizeze Uniunea Europeană în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova.
Aurescu a spus că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu ministrul britanic şi cu cel german, a ajuns la concluzia că Alianţa pentru Integrare Europeana, coalitia aflata la putere la Chişinău, trebuie să se mobilizeze exemplar, fără a se lăsa descurajată de rezultatul referendumului din 5 septembrie, care nu a reuşit să aducă la urne un număr suficient de votanţi.
Oficialii din România, Marea Britanie şi Germania au spus, fiecare la rândul său, că susţin memorandumul semnat între cancelarul Merkel şi preşedintele Medvedev, care “este de natură să aducă în atenţia Europei dosarul transnistrean.”
David Lidington a declarat, în legătură cu Transnistria: “Dintre toate conflictele îngheţate, acesta este cel mai probabil să înregistreze progrese în curând.” La rândul său, Werener Hoyer a spus că “interesul Rusiei nu poate fi prelungirea acestei situaţii la nesfârşit.”
Hoyer s-a arătat “impresionat” de progresele înregistrate de Republica Moldova în ultimele 12 luni. “E foarte clar că oamenii din această ţară sunt interesaţi de UE şi îşi văd viitorul în UE,” a spus el. Lidington a spus că delegaţia pe care cei doi au condus-o în Republica Moldova a transmis un mesaj de “bun venit” din partea Europei, moldovenilor spunându-li-se că “există un viitor european pentru ei dacă şi-l doresc.”
În contextul relaţiilor dintre Germania şi România, Hoyer a anunţat că luna viitoare va sosi la Bucureşti cancelarul Angela Merkel.
Ministrul german a spus că aderarea României la spaţiul Schengen este “dezirabilă şi realistă”, imediat ce condiţionalităţile tehnice sunt îndeplinite urmând să se producă şi această aderare. El a spus că nu există nici o legătură formală între Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie şi aderarea la Schengen.
Aurescu a subliniat că România va fi gata să adere la Schengen în martie 2011, în acest moment toate pregătirile tehnice fiind în grafic’.
Lidington a vorbit despre importanţa pe care o are în regiune România, în percepţia lui, şi a spus că rolul României în UE poate creşte, ca şi parteneriatul dintre Regatul Unit şi România.
Cei trei au spus, în legătură cu summitul NATO de la Lisabona, că au aşteptări foarte mari, secretarul general urmând să prezinte un nou concept pentru viitorul Alianţei. Hoyer a spus că acest concept ar urma să transmită un mesaj clar pentru Rusia, NATO urmând să adopte o poziţie “nu împotriva, ci împreună cu Rusia.”

Related posts

Leave a Comment