Roubini: Economiile dezvoltate se afla intr-o situatie mai proasta decat in 2008

Economiile dezvoltate ale lumii se afla intr-o capcana a cresterii economice lente si au nevoie de mai multi stimuli fiscali si de mai putina austeritate pentru relansarea dezvoltarii, a declarat vineri economistul Nouriel Roubini, citat de CNBC. Roubini, cunoscut pentru viziunea sa pesimista pentru economia mondiala, crede ca exista o probabilitate de 60% ca recesiunea sa fie iminenta.”Ne aflam intr-o situatie mai proasta decat in 2008 . De aceasta data, avem de-a face cu austeritatea bugetara si precautia bancilor”, a afirmat Roubini la un forum organizat langa Milano, pe malul lacului Como. Roubini, cunoscut pentru viziunea sa pesimista pentru economia mondiala, crede ca exista o probabilitate de 60% ca recesiunea sa fie iminenta. Datele economice recente prezinta o imagine mixta.
In SUA, numarul solicitarilor pentru indemnizatii de somaj a scazut saptamana trecuta, dar piata muncii a stagnat in august, iar rata somajului s-a mentinut la 9,1%.
Sondajele recente indica scaderea increderii populatiei si companiilor in economie, in tarile dezvoltate.
Intrebat despre sansele ca economiile dezvoltate sa evite recesiunea, Roubini a spus ca indicatorii merg intr-o directie gresita.
Economistul crede ca o a treia runda de masuri de relaxare monetara in SUA ar putea sa nu aiba efectele scontate, urmand sa fie necesare noi masuri bugetare de sustinere, in Europa si Statele Unite, citeaza Mediafax.
In privinta Europei, Roubini se asteapta fie la extinderea prerogativelor Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, fie la emisiuni de obligatiuni comune.

Related posts

Leave a Comment