RL: Serviciile secrete turce ar fi trimis arme rebelilor sirieni

Serviciile de informaţii turce au facilitat transporturi de armament în zone din Siria aflate sub control islamist, în perioada 2013-2014, afirmă surse judiciare turce citate de Reuters.dministraţia de la Ankara a negat permanent că ar fi trimis armament insurgenţilor sirieni, contribuind indirect la ascensiunea reţelei teroriste Stat Islamic, relatează Mediafax.

Pentru a accelera înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Agenţia turcă de informaţii (MIT) a permis tranzitul armamentului şi combatanţilor spre Siria, în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014. În ultimele luni, autorităţile turce au sporit măsurile de securitate la frontiere, potrivit unor surse judiciare turce, potrivit RomaniaLibera.ro.

Procurorii turci au depistat patru camioane cu armament, în noiembrie 2013, în provincia Adana, situată la frontiera cu Siria. Alte trei camioane cu armament au fost depistate în ianuarie 2014. Aproximativ 30 de agenţi ai serviciilor de securitate turce sunt judecaţi în Turcia pentru spionaj militar şi implicare în tentativa de înlăturare a unui preşedinte.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan susţine că cele patru camioane transportau ajutoare umanitare.

Related posts

Leave a Comment