RL: Inima Europei sângerează

Trei explozii puternice au făcut ieri, la Bruxelles, mai multe zeci de morți și răniți, într-un atac terorist pe care autoritățile belgiene au declarat că îl așteptau. Oroarea s-a declanșat ieri, la ora 8 dimineaţa, o dimineaţă care se anunţa obişnuită la Bruxelles, dar care s-a transformat brusc în „ziua cea mai neagră din istoria ţării noatre după Al Doilea Război Mondial“, după cum a declarat Bart De Wever, primarul Anvers-ului. Două explozii puternice pe aeroportul Zaventem au ucis şi rănit zeci de persoane, bilanţul fiind în creştere cu fiecare oră. La un interval scurt, o altă explozie a survenit la staţia de metrou Maelbeek, în cartierul european, aproape de principalele instituții ale UE, Comisia și Parlamentul European. Atacurile din aeroport au avut loc în apropierea porţii de îmbarcare spre SUA şi spre Europa de Est și au lovit numeroase persoane, martorii vorbind despe „o mare de sânge“ şi „oameni care şi-au pierdut picioarele“, potrivit RomaniaLibera.ro.Atentatele au intervenit la patru zile de la arestarea lui Salah Abdeslam, considerat a fi ultimul supravieţuitor al comandoului responsabil de atentatele din 13 noiembrie din Paris. Forţele de ordine şi de securitate au intervenit imediat, au evacuat aeroportul, au asigurat clădirile instituţiilor europene în timp ce ambulanţele şi echipele de pompieri s-au ocupat de persoanele rănite, multe în stare gravă, care au fost transportate la spitale din oraş. Autorităţile belgiene au declanşat nivelul maximal de alertă teroristă, gradul 4, autobuzele, tramvaiele şi liniile de metrou au fost oprite complet în Bruxelles, a fost închis aeroportul şi marile gări, iar în marile metropole europene au fost întărite măsurile de securitate.

Locuitorii Bruxellesului au fost sfătuiţi să rămână acasă, şcolile au fost închise, universitatea evacuată şi multe instituţii europene s-au închis, la fel ca multe magazine. Un angajat al Comisiei Europene a declarat că accesul în clădirile instituţiei este complet interzis şi persoanele aflate în interior nu pot ieşi, ceilalţi au fost rugaţi să rămână acasă.

Transporturile europene au plonjat în haos, după exploziile din Bruxelles şi măsurile de securitate au fost întărite în gări, aeroporturi şi pentru transportul în comun peste tot pe continent. Frontiera între Franţa şi Belgia a fost închisă. La Paris şi Londra au fost convocate reuniuni de criză.

Premierul Belgiei, Charles Michel, a denunţat „atentatele violente şi laşe“ care au lovit aeroportul şi metroul din Bruxelles. „Ne-am temut de un atentat şi a venit“, a declarat premierul într-o conferinţă de presă cerând populaţiei „calm şi solidaritate“.

Liderii europeni şi-au exprimat solidaritatea cu poporul belgian şi au deplâns pierderile de vieţi omeneşti. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat simpatia facă de apropiaţii victimelor atentatelor: „Sunt consternat de exploziile din această dimineaţă pe aeroportul Zaventem şi în cartierul european din Bruxelles, care au luat vieţi inocente şi au rănit multe persoane“. Reamintind că instituţiile auropene sunt găzduite la Bruxelles „graţie generozităţii guvernului şi poporului belgian“, Donald Tusk a asigurat că „UE înapoiază astăzi această solidaritate şi îşi va îndeplini rolul pentru ajutarea Bruxellesului, Belgiei şi Europei întregi pentru contracararea ameninţării teroriste cu care suntem cu toţii confruntaţi“. Aflată la Amman, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, cu lacrimi în ochi a deplâns la o conferinţă de presă „o zi foarte tristă pentru Europa“.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment