RFI: Primul monument pentru victimele Holocaustului Romilor

Mai mulți supraviețuitori al Holocaustului Romilor au aprins astăzi lumânări la primul monument dedicat memoriei victimelor Holocaustului Romilor. Monumentul a fost dezvelit în curtea Muzeului Culturii Romilor din cartierul bucureștean Giulești, ca parte a acțiunilor care au loc în cadul Festivalului Pakivano, festival romani de solidaritate, potrivit RFI România.Supraviețuitorii au povestit ororile prin care au trecut când, copii fiind, au fost urcați în vagoane de vite și au fost deportați în Transnistria de autoritățile Guvernului Antonescu. Mulți dintre romi au murit, însă unii au scăpat odată cu înaintarea armatei ruse în Transnistria, după cum povestesc doi bătrani din Alexandria.

“Morți pe toate drumurile, în case parasite… ne dădea un tain de boabe. Uite-așa, amărăciune. Cine murea îi punea în căruțe, îi punea la groapă și-i răsturna acolo. Cine trăia, trăia. Cine murea, murea… și așa am trăit în fazele astea și cu viața asta. Dar eu nu sunt așa bun de spus, că eu când încep să discut ceva, mă apăcă plânsul,” povestește Florea Ion, născut în 1938.

“Când m-am întors, vagonul nostru a fost bombardat la Galați. Eu și înc-o verișoară, Duna, am rămas în vagon. Ea avea doi-trei ani, eu patru. Toți au coborât și s-au acuns în lizieră din cauza bombardamentului. Și când s-au întrs la vagoane, au venit să ne ia, vezi doamne, că am murit. Și noi, într-un colț, refugiați, plângeam unul pe altul. Am avut noroc că nu ne-a lovit nici o bombă,” spune Gheorge Mihai, zis și Avică.

“Ați avut noroc că ați scăpat și din Transnistria.”

“Am avut ! Noroc cu Armata Rusă. Rușii ne-au scăpat.”

Monumentul pe care sta scris în limba engleza “Soarele se va ridica. Și noi la fel. Mereu. Mereu și mereu”, înfățișează o roată care amintește de roțile caruțelor romilor, dar simbolizează și soarele. Ideea acestui monument i-a aparținut europarlamentarului de etnie romă, Damian Dragici. Peste 25.000 de romi au fost deportați in Transnistria între 1942 și 1944 din ordinul lui Ion Antonescu. Romii nu au murit executați, ca evreii, ci de foame, frig și boli.

Related posts

Leave a Comment