RFI: Nou guvern în Ucraina cu miniștri de ”import”

Numirea unor cetăţeni străini în fruntea unor ministere din Ucraina este ”o dovadă clară” a ingerinţelor externe, spune preşedintele Comitetului pentru probleme CSI şi relaţii cu diaspora din cadrul Dumei de Stat din Rusia, Leonid Sluţki. Parlamentul Ucrainei a aprobat marţi numirea în funcţia de ministru al Finanţelor a unei americance de origine ucraineană şi a unui lituanian la conducerea Ministerului Economiei, potrivit RFI România.”Această decizie arată că independenţa Ucrainei este foarte limitată”, a afirmat preşedintele Comitetului pentru probleme CSI şi relaţii cu diaspora din cadrul Dumei de Stat din Rusia. În opinia lui Sluţki, toate numirile în funcţii de stat ”se fac după ordinele coordonatorilor occidentali”.

”Iniţial, vicepreşedintele american Joe Biden i-a dat sfaturi (candidatului la postul de premier Arseni) Iaţeniuk, iar mai apoi autorităţile de la Kiev au început să doneze cetăţenie ucraineană pentru intrarea în noul Guvern. Este clar cine sunt marionetele şi cine sunt păpuşarii”, a adăugat el.

Parlamentul Ucrainei a aprobat marţi numirea în funcţia de ministru al Finanţelor a unei americance de origine ucraineană şi a unui lituanian la conducerea Ministerului Economiei. În total, 288 de parlamentari au votat în favoarea numirii celor doi miniştri şi a celorlalţi membri ai noului Guvern prooccidental de la Kiev.

Natalie Jaresko, cetăţean american cu experienţă la Departamentul de Stat, a fost numită în funcţia de ministru ucrainean de Finanţe. Pavlo Klimkin rămâne ministru de Externe, iar Stepan Poltorak, ministru al Apărării.

Lituanianul Aivaras Abromavicius, managerul unui fond de investiții suedez, a devenit ministru al economiei și georgianul Alexander Kvitashvili, fost ministru al sănătății în Georgia, va conduce Ministerul Sănătății de la Kiev, menționează France Presse.

Săptămâna trecută, președintele Ucrainei a propus deja ca un străin să fie numit în funcția de șef al noului birou de luptă împotriva corupției, o boală endemică în această fostă republică sovietică, estimând că un străin ar avea un avantaj considerabil – ”lipsa de legături cu elita politică ucraineană”, amintește AFP.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment