RFI: Militarii din Franţa au început să atace organizația teroristă Statul Islamic

Franţa a efectuat primele atacuri aeriene împotriva grupării teroriste Stat Islamic în Siria, în urma deciziei de a-şi extinde campania aeriană împotriva jihadiştilor din Irakul vecin, potrivit RFI România.Anunțul a venit din partea preşedinţiei franceze. Atacurile au vizat ţinte identificate în timpul misiunilor de recunoaştere din ultimele două săptămâni, precizează Palatul Élysée.

Operaţiunea de ”luptă împotriva ameninţării teroriste” reprezentate de organizația teroristă Stat Islamic a fost coordonată cu parteneri regionali, mai precizează preşedinţia franceză într-un scurt comunicat.

Operațiunea, întreprinsă ”cu respectarea autonomiei noastre de acțiune, în coordonare cu partenerii noștri din regiune”, confirmă determinarea de ”a lupta împotriva amenințării teroriste a Daesh”, denumirea în limba arabă a organizației teroriste Stat Islamic, subliniază Palatul Elysée.

Comunicatul nu conține alte precizări cu privire la operațiune.

”Vom lovi de fiecare dată când securitatea noastră națională va fi în joc”, adaugă președinția franceză, în contextul în care executivul de la Paris a invocat anterior legitima apărare pentru a-și justifica intenția de a efectua lovituri aeriene în Siria împotriva jihadiștilor, excluzând însă orice eventuală intervenție terestră.

Având în vedere că ”haosul sirian trebuie să-și găsească un răspuns global” și că ”populațiile civile trebuie protejate împotriva oricăror forme de violențe, aceea a Daesh și a celorlalte grupări teroriste, dar și împotriva bombardamentelor ucigașe ale lui Bashar al-Assad”, Palatul Elysée consideră că, ”mai mult ca oricând, urgența este punerea în aplicare a unei tranziții politice”.

Franța ”este angajată” în realizarea acestei tranziții, care ar asocia ”elemente ale regimului și ale opoziției moderate”, și va lucra activ în acest scop, împreună cu toți actorii implicați, sprijinindu-l pe emisarul special al ONU în Siria, adaugă comunicatul.

Anunțul privind aceste prime lovituri aeriene ale Franței în Siria are loc în timp ce președintele François Hollande se află, duminică și luni, la New York, pentru cea de-a 70-a Adunare Generală a ONU.

Hollande a cerut miercuri, la Bruxelles, organizarea unei noi conferințe a ONU cu privire la Siria, după cele din iunie 2012 și februarie 2014, denumite ”Geneva I și II”.

Related posts

Leave a Comment