RFI: Gesturile care dau de gol un mincinos

Cum recunoşti un mincinos? La această întrebare au încercat să răspundă cercetătorii de la Universitatea Michigan, care au făcut un studiu cu rezultate surprinzătoare, citat de RFI România.
Un mincinos va evita întotdeauna privirea persoanei pe care încearcă s-o ducă de nas şi va da mereu răspunsuri ezitante. Asta ştiam până acum. Noul studiu tinde să demonteze însă teoriile tradiţionale.

Cercetătorii americani au descoperit că în realitate o persoană mincinoasă, dimpotrivă, te va privi direct în ochi, gesticulează cu ambele mâini şi face de trei ori mai multe grimase decât ceilalţi oameni. În plus, are tendinţa să vorbească mai mult la persoana a treia, decât la persoana întâi, potrivit publicaţiei The Telegraph.

Specialiştii au dezvoltat un software capabil să detecteze mincinoşii prin intermediul unei înregistrări video captate într-o circumstanţă reală, relatează Mediafax.

Experţii americani şi-au testat ipoteza pe 120 de înregistrări video dintr-un tribunal şi au arătat că software-ul este capabil să detecteze oamenii care mint în 75% dintre cazuri, cu 25% mai mult decât sunt capabili oamenii să îşi dea seama când sunt minţiţi.

Echipa de cercetători a folosit înregistrări video în care au fost surprinşi în timpul proceselor atât apărătorii, cât şi martorii, în cazuri grave, cum ar fi cele de omor, în care mizele sunt foarte mari.

Autorii studiului au încărcat apoi datele într-un computer, iar software-ul a detectat mincinoşii pe baza unui algoritm care a numărat apariţia unor indicii precum scăpările de comportament sau discurs, care demonstrează că individul analizat nu spune adevărul.

Cercetătorii vor să meargă chiar mai departe şi să îmbunătăţească studiul, adăugând indicii precum ritmul cardiac, respirator sau fluctuaţiile de temperatură a corpului, despre care se ştia până acum că obişnuiesc să crească atunci când oamenii mint.

Experţii speră ca modul de detectare a minciunilor dezvoltat de ei să înlocuiască pe viitor poligraful.

Related posts

Leave a Comment